A jegybank elnöke a Portfolio.hu-nak adott interjújában csütörtökön kijelentette: biztos van olyan kamatszint, ami mellett le lehetett volna hozni az inflációt 3 százalékra, csak kérdés, hogy megéri-e ekkorát csavarni a kamatokon. Simor szerint a tervezett infláció elérése 2008-ban reálgazdasági áldozatokkal járt volna miközben a sikert sem lehette volna garantálni.

Amikor sorozatban érik különböző sokkok a gazdaságot, akkor egyre nehezebb felmérni az átmeneti inflációs sokkot előidéző hatásokat, és egyre inkább oda kell figyelni azokra a kockázatokra, amelyek az alappályát övezik - mondta. "A monetáris tanácsban az aktívabb belső kommunikáció nyomán egymás álláspontjait sokkal jobban értjük, mint korábban, éppen ezért egységesebbnek gondolom a tanácsot, mélyebbnek, megalapozottabbnak a döntéshozatalt.

És ez akkor is igaz, ha egyszer 6-6-os szavazati arány mellett születtek döntések" - fogalmazott a jegybank elnöke. Az MNB elnöke sürgette az újraelosztási szint csökkentését, amit a konvergenciaprogramban rögzített a kormányzat, hiszen az a magyar versenyképesség javítását ez segítheti elő.