Magyar gazdaság

Állja a vihart Európa

Meglepően jól ellenáll az európai gazdaság a globális pénzügyi viharoknak és a világgazdaság lassulásának – ezt erősítik meg a legfrissebb mutatószámok. Németországban az elemzői várakozásokra rácáfolva javult az üzleti bizalmi index: a müncheni Ifo kutatóintézet által tegnap közzétett mutató a februári 104,1 után 104,8 ponton állt. Ezen belül a jelenlegi piaci környezetet 110,3 helyett 111,5, a következő fél év kilátásait 98,2 helyett 98,4 pontra értékelte a megkérdezett hétezer vállalkozás. Ráadásul nem csak egyszeri kiugrásról van szó, hiszen januárban és februárban is erősödött az Ifo-index – emlékeztet a FAZ. Franciaországban az Insee statisztikai hivatal közlése szerint márciusban 107-ről 109 pontra erősödött az üzleti bizalom mutatója.

Az euróövezet gazdaságát a jelek szerint csak közvetve érinti az Atlanti-óceán túlpartjáról kiindult globális pénzügyi vihar – összegzi a helyzetet a Financial Times. Az öreg kontinens gyáripara továbbra is száguld, a foglalkoztatás negyven éve nem látott ütemben bővül, és az ingatlanszektorban sem tapasztalhatók a válság jelei. Hans Günter Russ, az Ifo elemzője úgy fogalmazott, hogy a pénzügyi válság egyelőre nem érkezett meg a reálgazdaságba.

Különösen biztató, hogy éppen a kontinens legnagyobb országából érkeznek a legjobb hírek. Az Ifo-index mellett a ZEW közelmúltban kiadott konjunktúrabarométere is kedvező széljárást jelzett, és a legtöbb szakértő arra számít, hogy szeptembertől ismét gyorsul a 2007 utolsó negyede óta lassuló német GDP-növekedés. A lassulás mértéke is elmaradhat attól, amitől korábban tartottak a szakemberek: az OECD a múlt héten 0,4-ről 0,6 százalékra emelte az első negyedévi német bővülésre vonatkozó jóslatát.

Ebben a helyzetben érthető, hogy tegnap az Európai Parlament előtt Jean-Claude Trichet EKB-elnök is magabiztosan nyilatkozott a kilátásokról. Mint mondta, az euróövezet gazdasága erős alapokon áll, és nem tapasztalhatók benne jelentősebb egyensúlyhiányok. A foglalkoztatási mutatók gyors ütemben javulnak, így mára 25 éves mélypontra csökkent a munkanélküliségi ráta – fogalmazott az uniós jegybank első embere.

Trichet ugyanakkor aggodalmát fejezte ki az euró ereje miatt, és hasonlóan nyilatkozott Joaquín Almunia pénzügyi biztos is, amikor tegnap bemutatta az Európai Bizottság negyedéves gazdasági jelentését. Ennek hangneme és végkövetkeztetései mégis bizakodók: a brüsszeli szakértők megerősítették az egész évre vonatkozó, februárban kiadott, 1,8 százalékos növekedési prognózist. A beruházások a fogyasztói kereslet gyengülése ellenére is magas szinten vannak, s a reálszférában tevékenykedő vállalatok nyereség- és bizalmi mutatói is pozitívan alakulnak – fogalmaz a jelentés, amely az euró erősödése mellett az infláció felpörgését nevezi a legnagyobb veszélyforrásnak.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek