Magyar gazdaság

Csökkennek a csomagküldők és az internetes kereskedők terhei

Csökkennek a csomagküldő és internetes kereskedéssel foglalkozó vállalkozások terhei jövő hétfőtől, miután a csomagküldő kereskedés üzlethelyiség nélkül folytatható kereskedelmi tevékenységnek minősül - tudatta a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közleményben.

A tárcatavaly nyáron kezdeményezte a kereskedelmi törvény módosítását, amelyn - a cél az volt, hogy eltöröljék a csomagküldő kereskedőket terhelő, vevőszolgálati helyiség fenntartására vonatkozó kötelezettséget. Az Országgyűlés a törvény módosítását 2007. június 25-én fogadta el, a módosítással párhuzamosan megváltozott az üzletek működésének rendjéről, valamint az egyes üzlet nélkül folytatható kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 133/2007. (VI. 13.) Korm. rendelet is.

A vevőszolgálati helyiség fenntartására vonatkozó kötelezettség eltörlése a csomagküldő kereskedés esetében hosszú ideje meglévő igény volt a szakma részéről. A vevőszolgálati helyiség a legtöbb esetben nem rendelkezett érdemi funkcióval: távértékesítésnél nem valószínű az, hogy a fogyasztó személyesen reklamáljon egy akár több száz kilométerre levő helyiségben. A fogyasztók a távértékesítés során őket megillető jogaikat a kereskedővel való személyes találkozás nélkül is érvényesíthetik, például elállási joguk gyakorlásakor a hibás vagy nem kívánt terméket postán küldik vissza a kereskedőnek - indokolták a tárcánál a változás szükségességét. A vevőszolgálati helyiség létesítése és fenntartása ilyen formán nem szolgálja hatékonyan a fogyasztók védelmét, ám folyamatosan adminisztratív terhekkel és költségekkel jár a vállalkozások számára - mutattak rá.

Mivel az EU-s országok döntő többsége nem alkalmaz ilyen jellegű kötelezettséget a csomagküldő kereskedelem határokon átnyúló jellege miatt – különösen igaz ez internetes kereskedelemre – a magyar vállalkozások versenyhátrányba kerültek, ezért vált szükségessé a törvénymódosítás.

A március 31-én hatályba lépő módosítás kedvezően érinti azon internetes kereskedőket is, akik a megrendelt terméket csomagküldés keretében szállítják ki, ám saját üzlethelyiséget nem kívánnak fenntartani.

A módosítás eredményeképpen a csomagküldő kereskedőknek:

- nem szükséges a csomagküldő kereskedés megkezdéséhez és folytatásához vevőszolgálati helyiséget fenntartani;

- ínem kell beszerezni az üzlethelyiséghez/vevőszolgálati helyiséghez szükséges működési engedélyt;

- a jogszabályokban foglaltaknak azonban továbbra is meg kell felelniük, különösen a távollevők között kötött szerződésekre és az e-kereskedelemre vonatkozó jogszabályokban foglalt fogyasztóvédelmi és tájékoztatási kötelezettségeknek.

- ínem kell beszerezni az üzlethelyiséghez/vevőszolgálati helyiséghez szükséges működési engedélyt;

- a jogszabályokban foglaltaknak azonban továbbra is meg kell felelniük, különösen a távollevők között kötött szerződésekre és az e-kereskedelemre vonatkozó jogszabályokban foglalt fogyasztóvédelmi és tájékoztatási kötelezettségeknek. -->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek