Az eredeti javaslat 12,4 százalékos lakossági tarifaemelésről szólt, de a kormány, illetve a szocialista frakció ezt 10 százalék környékére, vagy akár kicsivel az alá is szeretné mérsékelni.

A kabinetben - úgy tudja a lap - a napokban megszellőztetett 12-15 százalékos becslések hatására határozták el, ismét betartják a törvényi menetrendet: júliustól, azaz az esedékes negyedév első napjától beállítanak egy, a száguldó világpiaci árakat valamiképpen érvényesítő új tarifát.

Számításaink szerint így a nem támogatott lakossági tarifa köbméterenként közel 120 forintra emelkedik.

Legutóbb, áprilisban egy, az eredeti számítások felét kitevő, 5,8 százalékos áremelkedési mértéket hirdettek ki.

A szakértők becslései nagyjából egybeesnek a tekintetben, hogy a most meghatározandó új árakat hordónként 90 dolláros olajárhoz érdemes szabni. Annak ellenére ugyanis, hogy a nyersolaj világpiaci ára 120 dollár fölött jár, a tarifákat az elmúlt hónapok átlagához és egyfajta jövőbeni becsléshez igazítják. Az előkészítő munka során pedig a szakértők azt várják, hogy az olajár-emelkedés megáll.

Eme számítási módszer alapján ma már az is erősen valószínűsíthető, hogy októberben legalább 10 százalékos, vagy annál magasabb mértékű újabb áremelésre lesz majd szükség.

Így a tavalyi és az idei év utolsó negyede között több mint 30 százalékos gázáremelkedési mérték valószínűsíthető. Ez a fogyasztónak elviselhetetlennek tűnhet, a világpiaci árakhoz igazodó magyar gázimportárhoz képest azonban érthetetlenül alacsony.