Magyar gazdaság

Az EU állítsa le a bioüzemanyag-programját! Követeli a nemzetközi segélyszervezet

Az Oxfam segélyszervezet jelentést készített a bioüzemanyagoknak a globális élelmiszerhiányban játszott szerepéről, amelyben megállapította, hogy a fejlett ipari államok ilyen célú programjai nagyban hozzájárultak a hiány akuttá válásához.

A tanulmány szerint fontos agrárkörzetek termelésének ilyen célú átállításával a programok értelmi szerzői további 30 millió embert taszítottak a szegénységbe és éhezésbe. A szervezet németországi részlege azt követeli, hogy a berlini kormány környezetvédelmi minisztere, Sigmar Gabriel járjon el Brüsszelben, és követelje annak az irányelvnek a visszavonását, amely a teljes fogyasztáson belül 10 százalékos részesedést irányoz elő az agráreredetű üzemanyagokra.

Ha az unió változatlanul hagyja az adott célt, és meg is valósítja azt, akkor tovább súlyosbítja a globális élelmiszerhiányt. Az Oxfam képviselője felelőtlennek mondta, hogy a fejlett államok akkor folyósítanak kedvezményeket a bioüzemanyag előállításához és a földterületnek az élelmiszertermelésből való kivonásához, amikor a gabonakészletek világszerte mélyponton vannak.

Az Oxfam jelentéséről beszámolva a Der Spiegel emlékeztet, hogy a Világbank kampányba kezdett egy – összesen 1,2 milliárd dolláros – segélyalap felállítására, amelyből az élelmiszerhiány által leginkább sújtott államok ellátását kellene támogatni. Az intézmény egyik alelnöke, Pamela Cox kijelentette: olyan szegény államok segélyezését tekintik legfőbb célnak, mint Haiti vagy Libéria, és evégett „kalappal a kézben” keresik meg a potenciális adományozókat.

segélyszervezet Oxfam bioüzemanyag EU
Kapcsolódó cikkek