Magyar gazdaság

Bokros: drágák és rosszak a közszolgáltatások

Nemcsak fiskális okokból van szükség államháztartási reformra, hanem azért is, mert a közjavak és –szolgáltatások minősége romlik, és jelentős rétegek szorulnak ki a jobb minőségű ellátások köréből – fogalmazott Bokros Lajos, a Közép-Európai Egyetem (CEU) professzora kedden délután a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) és a Buda-cash Brókerház közös rendezvényén.

Hozzátette: bár a mélyreható reformok átmenetileg komoly nehézségeket okoznak vagy okozhatnak, ezek megvalósítása nélkül nincs esély tartós növekedés, valós felzárkózás elérésére.

A társadalom ugyanis úgy szakad ketté, úgy esnek el számottevő csoportok jelentős közjavak használatától, hogy közben ezek finanszírozása már ma is komoly gondokat okoz, a túlméretes államháztartási szféra rátelepszik a magángazdaságra, és sokszor gúzsba köti annak növekedését, bővülését. Nem igaz az sem, hogy a közjavakhoz való hozzáférésre ma egyenlő esélye van az embereknek, miközben a nehézségek hatására Magyarországon tovább gyengül a szolidaritás – vélekedett Bokros Lajos.

Az államháztartási reformot a költségvetés oldaláról a magas deficit és államadósság teszi szükségessé. Nem kerülhető meg a közjavak minőségének javítása, a hozzáférés esélyének kiegyenlítése, valamint a közteherviselés és közigazgatás megújítása sem. Utóbbi keretében Bokros Lajos a közvetlen állampolgári hozzájárulások és az ellenőrzés szerepének a növelését nevezte szükségesnek, és a megtakarítások elősegítésére buzdított.

CEU Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége Bokros Lajos közszolgáltatások Buda-Cash államháztartási reform
Kapcsolódó cikkek