Magyar gazdaság

Felpörgeti Kecskemétet a Mercedes

Kecskemét gazdasági szereplői és a környék különböző oktatási intézményei számára is nagy lehetőség a Daimler óriásberuházása. Ugyanakkor komoly kihívás is, ezt igazolják az Audis tapasztalatokkal bíró győriek is.

A Kecskeméten több mint ezer főt foglalkoztató, Nagy Zoltán, a svájci központú Phoenix Mecano ügyvezető igazgatója azt mondta: örül a város sikerének, ügyvezető igazgatóként viszont komoly aggályai vannak a várható munkaerő elszívás miatt.

– A Kecskeméten igen alacsony, öt százalék körüli. A hozzánk hasonló vállalkozások viszont már most is úgy tapasztalják, hogy sincs szabad munkaerő. Kisebb, néhány száz főt foglalkoztató vállalkozások indítását is megérezzük.

A Bosal cégcsoport kecskeméti ügyvezetője, Sipos János ezzel szemben kimondottan örül annak, hogy a Mercedes-gyár megversenyezteti majd a munkaerő-piacot.

– Hosszú távon senkinek sem jó az állóvíz, az új érkezők – az első zavarok után – pozitív hatást fejtenek ki. Így gondolom a Mercedes érkezésével kapcsolatban is. Így egyáltalán nem tartok attól, hogy tőlünk elszivárogna a munkaerő. Az új gyár létesítésével, azt gondolom, hogy a környéken működő cégeknél is szükségszerűen emelkedni fog a munkakultúra.

A város és a környék különböző oktatási intézményei számára is nagy lehetőség, ugyanakkor komoly kihívás is, hogy elegendő szakképzett munkaerőt képezzenek a cég számára.

Sipos Zsolt, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára azt mondta:  a térség szakképzés szempontjából megfelelő. A gyár szakemberei is erre a következtetésre jutottak az alapos vizsgálatuk során. Kiváló a kapcsolat a kecskeméti önkormányzat, az üzleti szféra szereplői, illetve a kamara között, jól működik a területi szakképzési bizottság, s ami ugyancsak fontos, Kecskeméten és a megye kisebb városaiban – Kiskunhalason, Kiskunfélegyházán, Kalocsán, Baján – is vannak színvonalas oktatási intézmények. A kamarai titkár szerint mielőbb meg kell kezdeni a tárgyalásokat a társasággal, hogy megtudjuk, milyenek az igényei, mennyi szakképzett és szakképzetlen munkásra lesz szüksége.

A Kecskeméti Főiskola alkalmas arra, hogy kvalifikált műszaki, természettudományos diplomásokat bocsásson ki, így remény van arra, hogy sokan majd a Mercedesnél helyezkednek el – mondta Kuti István, az általános rektorhelyettes.

Kuti István elmondta, azonnal felajánlották a segítségüket a polgármesternek, a konkrét együttműködésről azonban csak ezt követően tárgyalnak az önkormányzattal s a gyár képviselőivel, mert a felsőoktatási intézmény vezetőit is váratlanul érte a hír. A rektorhelyettes szerint a főiskolának kitűnőek a kapcsolatai a településen már régebb óta letelepült nagy cégekkel – például a Knorr-Bremsével, a Hiltivel –, közös projektekben vesznek részt, a munkáltatók szívesen alkalmazzák az itt végzett fiatalokat, ezért biztos benne, hogy hasonló lesz a helyzet a nagy autógyártó esetében is.

Győrben már tudják mi vár Kecskemétre

Az Audi 15 éve települt Győrbe. Bolla Péter, a győri polgármester kabinetfőnöke annyit árult el: a város teljes költségvetéséhez képest is igen jelentős összeg az Auditól származó adóbevétel. Ennél is fontosabb azonban a munkahelyteremtés: az Audi győri gyárában 5700 szakember dolgozik, de a beszállítókkal együtt számuk meghaladja a 12 ezret.

Az Audi ezen kívül német nyelvű óvodát működtet, támogatja az iskolai képzést, a Győri Balettet, a nyári fesztivált és fő szponzora a női kézilabdacsapatnak.

Az albérletek iránti kereslet jelentős emelkedésére számít Németh László, a Duna House ingatlanközvetítő franchise hálózat kecskeméti irodájának tulajdonosa.

– Várakozásaink szerint kétféle lakásra lesz a bérleti piacon nagy kereslet. A prémium kategóriát a magas beosztású, esetleg külföldi mérnökök keresik majd. A másik katergóriát alkotnak a gyártósoron dolgozók igényére épülő panellakások.

Az Audi ezen kívül német nyelvű óvodát működtet, támogatja az iskolai képzést, a Győri Balettet, a nyári fesztivált és fő szponzora a női kézilabdacsapatnak.

Az albérletek iránti kereslet jelentős emelkedésére számít Németh László, a Duna House ingatlanközvetítő franchise hálózat kecskeméti irodájának tulajdonosa.

– Várakozásaink szerint kétféle lakásra lesz a bérleti piacon nagy kereslet. A prémium kategóriát a magas beosztású, esetleg külföldi mérnökök keresik majd. A másik katergóriát alkotnak a gyártósoron dolgozók igényére épülő panellakások. Kecskemét gazdasági szereplői és a környék különböző oktatási intézményei számára is nagy lehetőség a Daimler óriásberuházása. Ugyanakkor komoly kihívás is, ezt igazolják az Audis tapasztalatokkal bíró győriek is. -->

Audi Kecskeméti Főiskola Daimler Győr Phoenix Mecano Mercedes Kecskemét Bosal beruházás vállalkozás
Kapcsolódó cikkek