Magyar gazdaság

Óriási az érdeklődés a Reneszánsz év kiírásai iránt

Óriási érdeklődés övezte a Reneszánsz év – 2008 eddigi pályázatait, összesen 2258 beérkezett versenymunkával, 1,63 milliárd forint elnyert támogatással zárultak az első félév kiírásai.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter értékelése szerint az egyik legjelentősebb a Reneszánsz túrák pályázat: országszerte több mint 45 ezer diák kel útra, hazai reneszánsz emlékhelyekkel ismerkedjen.

Az OKM 185 millió forinttal segíti a diákok osztálykirándulással egybekötött múzeumi látogatását. Erre a pályázatra több mint 500 versenymunka érkezett.

Az év mérlegét majd 2009. január 22-én, a zárónapon lehet csak megvonni, de az első hónapok pályázatai iránt egyértelműen jelentős az érdeklődés. Az első félév pályázataiból a Reneszánsz túrákra 509 pályamű érkezett, ebből mindegyik kapott támogatást, a teljes összeg 185 millió forint.

A Közkincs-térségi szintű programok kiírásra 220 mű érkezett be, ebből 147 kapta meg a 305 millió forintos támogatást.

A Fúkuszban a közművelődés 100 millió forintos elnyert támogatással szerepel, a 248 beérkezett pályázatból 131 kapott anyagi segítséget. A népművészet, a népi kultúra őrzését segítő Tengertánc programnál 207 millió forint elnyert támogatás szerepel, az 563 pályázatból 309 volt sikeres, a legmagasabb összeget, több mint 12 millió forintot az MTA Zenetudományi Intézete nyerte el az ott őrzött 12 ezer eredeti népzenei felvétel digitális archiválására.




A PANKKK programnál eddig 56 millió forintos elnyert támogatás szerepel, ez a könnyűzene és a dzsessz, a klasszikus és a népzene népszerűsítését, a klubhálózat fejlesztését segíti. Itt még várható további kiírás is, de az első három pályázatra 531 munka érkezett, ebből 134 kapott támogatást.

A Tájházak a közösségért pályázat a tájházak megújulását és hagyományőrző programok szervezését ösztönzi, itt 110 millió forint az elnyert támogatás, amelyet a 103 pályázó tájházból 92 kapott meg.

A Megújuló gyűjtemények programnál 100 millió forint elnyert támogatás szerepel, a 84 pályázatból 75 kapott támogatást, az esztergomi Főszékesegyházi Kincstárba lévő, 15 .századi vecsernyepalást restaurálására például 2,5 millió forintot fordíthatnak a sikeres pályázatnak köszönhetően.

Reneszánsz 2008 Reneszánsz Év érdeklődés pályázat
Kapcsolódó cikkek