A kormányközi szervezet – amelyet az illegális pénzügyi tranzakciók és a kétes hírű üzleti központok elleni fellépésre hoztak létre – olyan értesülések birtokába jutott, amelyek szerint a sport-üzletágba tisztázatlan eredetű pénzeket fektetnek be, és a jelenség érinti a játékosok átadását kísérő, nagy összegű fizetéseket is.

Az FATF a most indított projekt keretében a tagországoknak szeretne segítségére lenni a sportszervezetekben és intézményekben folyó pénzügyi szabálytalanságok feltárásával. A vizsgálatok indításának tervével eddig 34 állam értett egyet.

A terv részeként a pénzmozgás feltárására alkalmas, jól kimunkált módszereket kívánnak alkalmazni, illetve a kormányok és bűnüldöző szerveik rendelkezésére bocsátani, amelyeket egyaránt használhatnak szabályozó testületek, ügyészek és magánvállalkozók. Vizsgálatokat elsőként az európai labdarúgó klubok körében folytatnának, az eljárást azonban később kiterjesztenék Dél-Amerikára, majd az USA-ra.

A cél – hangoztatják az FATF képviselői – nem az lenne, hogy megszégyenítsenek klubokat vagy személyeket, hanem veszélyforrásokra szeretnének rámutatni. A nagy pénzek megjelenésével ugyanis óriási a csábítás, visszaélések elkövetésére, legyen szó játékosok adásvételéről, vagy sportfogadási trükkökről.