Magyar gazdaság

A napsütés marad, de sok minden változik

Több, a lakosságot és a vállalkozásokat érintő változás is életbe lép kedden, július elsejétől emelkedik a gáz ára, változnak a szocpol szabályok, csak elektronikus úton lehet a cégbejegyzést intézni, és a zárjegyeket elektronikusan is lehet igényelni.

A kőolajár emelkedése miatt a közüzemben a lakosság számára 9,9 százalékkal, a nem lakossági fogyasztóknak pedig 7,7 százalékkal emelkedik a földgáz végfelhasználói ára július elsején.

Az emelés egy átlagos (1.660 köbméter éves fogyasztású), az ártámogatást igénybe nem vevő háztartásnak havonta mintegy 1.540 forintos többletkiadást jelent. A 20 köbméter/hó alatti fogyasztásnál a lakossági hatósági földgáz átlagára 2008. július 1-jétől a nem támogatott kategóriában 123,2 forint lesz, míg a támogatottaknál az I. kategóriában 83,1, a II.-ban 90,4, a III.-ban 101,2, a IV.-ben 108,7 forint.

A megelőlegezett lakásépítési (szocpol) kedvezményt illetően a jövőben a Magyar Államkincstár követi a támogatás feltételéül szabott gyermek megszületését, de fontos változás az is, hogy a legalább kétgyermekesek újra kaphatnak támogatást tetőtérbeépítésre és emeletráépítésre is.

Az eddigi szabályok a kedvezményre jogosultság ellenőrzését úgy oldották meg, hogy a gyermek megszületését a szülőknek 60 napon belül kellett közölniük a bankkal. A módosítás szerint a megelőlegezési szerződésbe be kell venni azt, hogy a fiatal pár hozzájárul a gyermekvállalás kincstár általi ellenőrzéséhez. Amennyiben a kincstári családtámogatási rendszerben a hivatal "érzékeli" a család gyarapodását, erről tájékoztatja a bankot, és megszünteti a támogatás megelőlegezett jellegét. A megelőlegezett szocpol "végelegessé" alakításáról a bank és az ügyfél ezentúl szerződést köt.

Július elsejévell kizárólagossá válik az elektronikus cégbejegyzés Magyarországon. A nyomtatvány-kitöltő program automatikusan telepíti magát, az alkalmazás nem igényel informatikai felkészültséget. A kizárólagos elektronikus cégeljárás bevezetését a kormány 60 millió forinttal támogatta, ebből finanszírozták a cégbíróságok technikai fejlesztéseit.

Zárjegyeket is lehet elektronikusan igényelni keddtől, és a napi elszámolás is eljuttatható ilyen formában a vámhatósághoz. Az új szabály szerint a vámhatóság honlapjáról lehet letölteni a nyomtatványt, és azt kitöltve vagy postai, vagy pedig elektronikus úton lehet eljuttatni a hatóságnak.

A rendelet kiegészült a zárjegy napi felhasználásáról szóló paragrafusokkal. A felhasználó kötelessége a napi felhasználás jelentése a felügyeletet ellátó vámhivatalnak ugyancsak postai, vagy elektronikus úton.

A módosítás felére csökkentette a sérülés miatt leírható zárjegyek mennyiségét. Az 5 ezer darab/óra kapacitás alatti csomagológéppel történő zárjegyfelhasználás esetén a leírható mennyiség 1 százalékról 0,5 százalékra csökken. Az 5 ezer darab/óránál nagyobb kapacitású gépeknél pedig 1,5 százalékról 0,75 százalékra.

Magyar Államkincstár szocpol zárjegy eletronikus cégbejegyzés gázár
Kapcsolódó cikkek