Az egyik, több régiót érintő akció keretében egyidőben 18 helyszínen tartottak házkutatást. Mint kiderült, a gyanúsított gazdasági társaság 2006–2007-ben 391 gépkocsit vásárolt meg összesen közel 7 millió euró nettó beszerzési áron az különböző tagországaiból. Ezt követően több lépcsőben, általában ugyanazokon a kereskedőkön keresztül értékesítették a gépkocsikat. A közbeiktatott cégek még aznap, vagy pár napon belül továbbértékesítették az autókat. A nyomozás adatai szerint a cég a működése során adóbevallási és adómegfizetési kötelezettségeinek nem tett eleget, közel 350 millió forint általános forgalmi adót nem fizetett meg.

A vámnyomozók 2 gyanúsítottat hallgattak ki különösen nagy mértékű adócsökkenést okozó adócsalás bűntette megalapozott gyanújával. A gyanúsítottakat a pénzügyőrök őrizetbe vették majd a bíróság elrendelte előzetes letartóztatásukat.

A másik esetben a vámnyomozók a Merkúr bevetési egységgel közösen, bűnügyi információ alapján 4 személyt fogtak el, akik adócsalások sorozatát követték el 2007 óta.

Ausztriában és Romániában vásároltak műanyag alapanyagokat, melyeket nettó értéken hoztak be Magyarországra és értékesítettek egy soltvadkerti cégnek. Az árut az országba behozó cég az adóbevallásában fiktív belföldi beszerzéseket tüntetett fel, így kerülte el az általános forgalmi adót megfizetését.

A bűncselekménnyel okozott állami bevétel kiesése eléri a 230 millió forintot. Az akció keretében 13 helyszínen megtartott házkutatások során az okirati bizonyítékok mellett 26 millió forint készpénzt és két 80 millió forint értékű ingatlant foglaltak le. Az elkövetők közül 3 személyt őrizetbe vettek, akiknek előzetes letartóztatását kezdeményezte a nyomozó hatóság. VGO