Magyar gazdaság

Újabb autópályaszakasz építése indul - 61 milliárdos projekt

Ünnepélyes keretek között letette az M43-as autópálya alapkövét Szeged határában a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) képviselője, valamint Szeged és Makó polgármestere.

A 61 milliárd forintos beruházás kivitelezési szerződésének aláírását követően a munkaterület átadása július 16-án kezdődött meg, az alapkőletétellel pedig megindult az építkezés.

Az M43-as Szeged és Makó között autópályaként épül, kétszer két forgalmi sávval és leállósávval. A két várost összekötő 31,6 kilométeres autópálya és 7 kilométeres főút építése Szeged harmadik Tisza-hídjával épül meg hamarosan.

A beruházás költségének 67 százalékát az 33 százalékát a magyar állam finanszírozza.

Az első szakaszt 12,8 milliárd forintért az osztrák Swietelsky Baugesellschaft m.b.H. vezette 43 Szeged-Makó konzorcium építi meg, amelynek tagja a KE-VÍZ 21 Zrt. is. Az 5-ös és a 47-es út közötti 6,7 kilométeres szakasz kivitelezési határideje 2009. november 30.

A második, a 47-es utat Maroslelével összekötő 8,7 kilométeres szakasz és a 660 méteres Tisza-híd megépítésére kiírt tenderen a Tisza M-43 konzorcium nyújtotta be a legjobb, 26,8 milliárd forintos ajánlatot. A konzorcium vezetője a spanyol Sedesa Obras y Servicios S. A., tagja a Hídépítő Zrt. és a Szeviép Zrt.

A Maroslele és Makó közötti 16,2 kilométeres ütem építője a Maroslele 43 konzorcium lesz, ennek vezetője az EuroAszfalt Kft., tagja a Magyar Aszfalt Kft., a Kelet-Út Kft. és a Közgép Zrt. A szakasz 17,5 milliárd forintért épül meg.

Az autópályát a régi 43-as úttal összekötő útra - mintegy 4,5 kilométernyi új főút építésére és 3 kilométernyi út átépítésére - a legjobb, 4 milliárd forintos ajánlatot a szlovák Doprastav a. s. nyújtotta be. Az útnak az autópálya második és harmadik szakaszához hasonlóan 2010. augusztus 31-ig kell elkészülnie.

Botka László szegedi polgármester elmondta: 2010. augusztus 31-ig megépül az autópálya Makó és Szeged között.

Kapcsolódó: Az idén még nyolc sztrádaprojekt startol

swietelsky NIF makó m43 magyar aszfalt Szeged doprastav
Kapcsolódó cikkek