Magyar gazdaság

Zöld kártya kell majd a lakásokra is

Az új lakásokra jövő év első napjától, a meglévőkre - eladáskor és bérbeadáskor - 2012-től kötelező az energetikai jellemzők tanúsítása, amelyért legfeljebb 11 ezer forintot és költségtérítést lehet felszámítani - az erről szóló kormányrendeletet a Magyar Közlöny tette közzé.

A köznyelvben a lakások "zöld kártyájának" hívott energetikai tanúsítványt egy 2002-ben hozott uniós "EK parlamenti és tanácsi irányelv" hívta életre. Magyarországi meghonosítására - többszöri halasztás után - a jövő év első napjától kerül sor - írja a Hírszerző az MTI alapján.

A mostani rendelet szerint a jövő év első napjától tanúsítványt kell kérni minden új lakóépületre, valamint minden 1000 négyzetméternél nagyobb hasznos alapterületű, állami tulajdonú középületre. A meglévő lakásokra eladáskor, és egy évet meghaladó bérbeadáskor kell tanúsítványt készíteni, de ez 2011. december 31-ig önkéntes.

Nem kell a tanúsítványt elkészíteni - egyebek mellett - az 50 négyzetméternél kisebb épületekre, az évente 4 hónapnál rövidebb ideig használtakra, a legfeljebb 2 éves használatra tervezettekre, és a műemlék épületekre sem. Az új épületek közül azokra kötelező a tanúsítványt elkészíteni, amelyek engedélyeztetése 2006. szeptember 1. után indult.

zöld kártya lakás energetikai tanúsítvány
Kapcsolódó cikkek