Magyar gazdaság

Hat környezetvédelmi fejlesztés - 53 milliárd forint értékben

Újabb hat európai uniós környezetvédelmi projekt előkészítési támogatásáról döntött a kormány több mint 53 milliárd forint értékben - jelentette be Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében megvalósuló programok előkészítésére a kormány 1,7 milliárd forint támogatást ítélt meg, ugyanis egyes pályázatok még uniós jóváhagyásra várnak.

A miniszter hozzátette: a programok érintik az ár- és belvízvédelem, a vízgazdálkodás, az élőhely-rehabilitáció, valamint a kármenetesítés területeit. Ezzel várhatóan 113 település 750 ezer lakosának életminősége javulhat.

A Beregi komplex árapasztási és ártér revitalizációs fejlesztés a tiszai árvízvédelmet és a beregi vízpótlást biztosítja 23,17 milliárd forint értékben. A program keretében megépülhet többek között a Jánd-Gulácsi árapasztó tárazó is, fél méterrel csökkentve az árvíz szintjét a Felső-Tisza kritikus szakaszán. A projekt a beregi árvízvédelmi töltések komplex fejlesztésével együtt a térség 19 településének 25 ezer lakosát érinti.

A Komplex Tisza-tó projekt 5,82 milliárd forint értékű támogatást nyert. A fejlesztés biztosítja majd a tó megfelelő vízpótlását, várhatóan javítja a víz minőségét és megteremti az ökológiai egyensúlyt. A Tisza-Körösvölgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszer rekonstruálásával biztonságosabb lesz a vízgazdálkodás a legszárazabb területeken, az Alföld mintegy egyharmadán. A program 48 település több mint 350 ezer lakosának életminőségét javítja.

A Szigetközi mentett oldali és hullámtéri vízpótló rendszer ökológiai célú továbbfejlesztését egy hatmilliárdos projekt biztosítja. A fejlesztéssel egy tíz éve húzódó probléma oldódik meg. A program segítségével helyreállítják a Szigetköz vízrendszerét és visszaállítják az 1950-es évek vízszintjét. Ezáltal a vízi élőlények életfeltételei javulnak, biztosítottá válik a mezőgazdaság öntözési igénye is, valamint a mederrekonstrukciókkal helyreáll a térség árvízlevezető képessége és megszűnnek a belvíz károk is. A fejlesztés 18 település 150 ezer lakosát érinti.

A Mosoni-Duna és a Lajta folyó térségi vízgazdálkodásának rehabilitációja 4,86 milliárd forint értékű. A fejlesztés Győr városát is érinti. A program eredményeként várhatóan javul a térség vizeinek állapota, megoldódik a vízpótlás, lehetővé válik a vizes élőhelyek ökológiai rehabilitációja, valamint a szigetek és a mellékágak helyrehozásával a vízi turizmus is fejlődhet. A folyók vízlevezető képességének javításával 22 település 192 ezer lakosának életminősége és árvízi biztonsága emelkedik.

A Komárom-Almásfüzitő árvízvédelmi öblözet fejlesztése 7,3 milliárd forint összköltségű támogatást nyert. A program tíz kilométeres szakaszon teszi teljessé a jelenleg harminc százalékos védvonal kiépítettségét. A fejlesztés 5 település 22 ezer lakosának árvízi biztonságát érinti.

A Peremartongyártelep északi bányaterületének kármentesítésére Berhida külterületén kerül majd sor. A tervek szerint 6,166 milliárd forint összköltséggel az egykori Peremartoni Vegyipari Vállalat ötvenezer négyzetméteres területét tisztítják meg a hulladékoktól és a szennyező anyagoktól, valamint 8,7 ezer köbméternyi vegyi anyaggal szennyezett földet szállítanak el és ártalmatlanítanak. A fejlesztéssel megakadályozzák a szennyező anyag beszivárgását a felszín alatti karsztvízbe, és megvédik a Várpalota térségében élő mintegy 11 ezer lakos vízellátását és egészségét.

Szabó Imre EU környezetvédelmi projektek
Kapcsolódó cikkek