Magyar gazdaság

Kormányrendelet: változik a támogatások finanszírozása

Januártól megváltozik a támogató szolgáltatások és a közösségi ellátások állami támogatásának rendszere, a szolgáltatások finanszírozási rendjéről a minap kormányrendeletben született döntés.

A fogyatékkal élők, a pszichiátriai- és a szenvedélybetegek ellátását a szociális törvény tavalyi módosítása alapján a jövőben pályázati rendszerben kell megszervezni, az igényelhető forrás mértéke nem változik. Erre azért volt szükség, mert a támogató szolgálatok és a közösségi ellátások számában jelentősek a területi különbségek.

A pályázatokról szóló döntés kétszintű lesz: a nyertes pályázók befogadásáról a szociális és munkaügyi miniszter dönt, a konkrét támogatásról és az egyéb feltételekről pedig a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal (ÁFSZ) főigazgatója.

Pirisi Károly a Világgazdaságnak elmondta: a 6,91 milliárd forintos költségvetés mindössze 0,5 százalékát szánják a rendszer működtetésére, amely teljesítményalapú finanszírozású lesz. Jelenleg 540 támogató szolgálat és 363 közösségi ellátás működik az országban.

Az OEP adatai szerint jelenleg körülbelül 20 ezer súlyosan fogyatékos személy vesz igénybe támogató szolgáltatást, valamint közel 11 ezer pszichiátriai- és szenvedélybeteg részesül közösségi ellátásban. A legtöbb támogató szolgálat az Észak-alföldi régióban van, a legkevesebb pedig a Nyugat-Dunántúlon. A legtöbb közösségi ellátás is Észak-alföldön működik, míg a legkevesebb Közép-Dunántúlon.

Az új finanszírozási rendszerben három évre köt szerződést a fenntartó és az ÁFSZ. A szakemberek szerint idén 600-700 pályázat várható. A pályázatokat szeptember 1-ig lehet benyújtani az ESZA Kht. elektronikus rendszerébe. Az érintettek ellátását december végéig még az önkormányzatok oldják meg.

Az önkormányzati intézmények, az egyházi és a nem állami szervezetek szolgáltatásaik működtetéséhez állami normatívában részesülnek. Idén egy támogató szolgálat 8 millió forintot, egy közösségi szolgáltató 6 millió forintot kapott az ellátás megszervezéséhez.

ÁFSZ Pirisi Károly Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Kapcsolódó cikkek