Magyar gazdaság

Ajándékozási illeték: részletes tudnivalók - Vannak kivételek

Ajándékozási illetéket kell fizetni ingatlan, ingó vagyon ajándékozása, valamint vagyoni értékű jognak ingyenes alapítása, ilyen jognak vagy gyakorlásának ingyenes átengedése, továbbá az ilyen jogról ellenszolgáltatás nélkül történő lemondás esetén – szól a vonatkozó, 1990-es jogszabály.

Magát az ajándékozás fogalmát pedig a Ptk. írja körül. E szerint ajándékozási szerződés alapján az egyik fél a saját vagyona rovására a másiknak ingyenes vagyoni előnyt juttat.

Ez alatt tehát olyan ügyleteket kell érteni, amelyek eredményeképpen az egyik fél vagyona csökken, a másiké pedig nő. NagyításIlletékfizetési kötelezettség azonban csak belföldi ingóságok, ingatlanok és az ezekhez kapcsolódó vagyoni értékű jogok esetében keletkezik.

Ingatlanok ajándékozásakor a fizetési kötelezettség a szerződés megkötésének napján, ingóságok vagy vagyoni értékű jogok ajándékozása esetén a szerződésről szóló okirat aláírásakor, okirat hiányában a megszerzésekor vagy – amennyiben a szerződésről csak külföldön állítottak ki okiratot – azon a napon keletkezik, amelyen az illetékkötelezettséget megalapító esemény bekövetkezett.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

jog kivételek ajándékozási illeték
Kapcsolódó cikkek