Magyar gazdaság

Magyar szakmunkások Rotterdamban versenyeznek

Először rendezik meg az EuroSkills-t, az ifjú európai szakmunkások versenyét Rotterdamban. A holland városban szeptember 16. és 21. között megrendezett versenyen tizenöt magyar fiatal is indul, hogy bizonyítsa rátermettségét és hozzáértését.

A versenyt szervező European Skills Promotion Organisation (ESPO) az Európai Bizottság támogatásával alakult meg, tavaly szeptemberben éppen Budapesten tartotta első ülését. Az ESPO a jövőben minden páros évben szervezi majd meg az ifjú európai szakmunkások versenyét, a páratlan években rendezett Worldskills International világverseny mintájára. A Worldskills már több évtizedes hagyománnyal rendelkezik. Az idei Euroskills-en Magyarország hat hiányszakmában tizenöt versenyzőt indított. A tanulók, illetve a már végzett szakmunkások a takarító, mechatronikus, klíma-, autószerelő, asztalos, villanyszerelő szakmában méretik meg magukat.

A versenyzőkön és a felkészítő szakértőkön kívül további száz fő – szakmunkás tanulók, oktatók, gazdasági szervezetek képviselői – van kint Rotterdamban. Így a szakképzésben szereplők a gyakorlatban figyelhetik meg, milyen szakmai elvárások érvényesülnek az Európai Unióban, illetve korszerű szakmai, szakképzési tapasztalatokat is szerezhetnek.

A versenyre látogató magyar küldöttséget Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) államtitkára vezeti, aki lapunknak elmondta: a versenyhez kapcsolódóan konzultációk is zajlanak, így az egész rendezvény egy rendívül színvonalas összeurópai szakmunkás expóhoz hasonlít. Az államtitkártól azt is megtudtuk, hogy hazánk jelezte, a közeljövőben szívesen lenne házigazdája eseménynek.

EuroSkills ESPO szakmunkás Rotterdam
Kapcsolódó cikkek