Magyar gazdaság

Világkiállítás: 800 ezren látták a magyar pavilont

Közel nyolcszázezer látogató volt kíváncsi a Zaragoza Expo 2008 szakvilágkiállítás magyar pavilonjára. A világkiállítás a hétvégén bezárta kapuit.

Bezárta kapuit a „A víz és a fenntartható fejlődés” vezérgondolata köré szerveződött három hónapig nyitva tartó zaragozai szak-világkiállítás, amelyen a 105 ország vett részt. Garamhegyi Ábel, a világkiállítási részvételt szervező Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium helyszínen tartózkodó szakállamtitkára elmondta: a magyar megjelenés iránti érdeklődés várakozáson felüli volt. A tervezett 350 ezer vendég helyett csaknem 800 ezer látogató tekintette meg a magyar pavilont.

A Zaragoza Expo 2008 szak-világkiállítás megkülönböztetett figyelmet szentelt egyebek mellett a Magyarország szempontjából különös jelentőségű „A víz az életért”, „A víz, oktatás és kultúra”, valamint „A víz és egészség” kérdésköreinek. A teljes látogatószám az utolsó jelzések szerint megközelíti az 5,5 millió főt. Szakadatlan érdeklődés övezte a fenntartható környezet gondolatát megjelenítő tematikus pavilonokat is.
 
A kiállításon való aktív, sokszínű részvételünk segíti a Magyarországról kialakult kép formálását, a hazánk iránti érdeklődés és az utazási vágy felkeltését (gyógyfürdők, wellness, vizes természeti szépségek), a Magyar Turizmus Zrt. az egészség- és a wellnessturizmus hódolóira fókuszáló, „2008, a vizek éve” elnevezésű programjával összhangban. A magyar pavilon a természetes vizekhez és ásványvízkincsekhez kötődő hagyományok, a Balaton, Hévíz, a budapesti fürdők és a Tisza-tó mellett egy Mátyás-korabeli esztergomi hidraulikus vízemelő kicsinyített, számítógépes szimulátorral kiegészített mását is bemutatta.



A világkiállítási jelenlét által felkeltett érdeklődést a novemberben induló és jövő júliusban záródó spanyolországi magyar gazdasági évad hivatott tovább fokozni. A rendezvénysorozata célja, hogy a spanyol befektetők figyelmét felhívja a magyarországi lehetőségekre, élénkítse a már ma is jelentős magyar aktívumot felmutató kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokat és járuljon hozzá az idegenforgalom fejlesztéséhez – mondta el Garamhegyi Ábel.

Garamhegyi Ábel magyar Zaragoza Expo
Kapcsolódó cikkek