Magyar gazdaság

Börtön vár a korrupt sportriporterre! Bujtatott reklámok a német újságíró műsoraiban

A németországi Hessen tartomány bírósága 2 év és 8 hónap börtönbüntetést szabott ki egy sportújságíróra, aki rendszeresen bujtatott el reklámokat a műsoraiba.

A huzamosabb időn keresztül elfogadott kenőpénzek mellett Jürgen Emig szponzorok befizetéseire is rátette a kezét. Az újságíró a hesseni rádió sportosztályának volt a vezetője, az üzelmeit 1987-től folytatta, egészen 2004-ig. A most 63 éves Emig a felesége révén résztulajdonos volt az SMP nevű reklám- és marketingügynökségben, amely a megbízásokat közvetítette.

A bírósági ítélet szerint a munkáltatójának legalább 300 ezer euró összegű kárt okozott. A tranzakciókban részt vett az SMP egyik korábbi ügyvezetője, aki megúszta egy év felfüggesztett börtönnel és 100 ezer eurós pénzbüntetéssel. Emig személyére az ügyész eredetileg három és fél évet kért, az ügyvéd viszont úgy érvelt, hogy megbízója az eljárás nyomán tönkrement egzisztenciájával és szakmai rangjával már drágán megfizetett cselekményeiért.

A bíróság a döntésnél figyelembe vette, hogy a felelősség egy része a munkáltatóra hárítható, mert elmulasztotta az adott tevékenységi kör alaposabb ellenőrzését. A munkáltató azzal is segítette a visszaélést, hogy maga is szorgalmazta a gyártási költségekhez folyósított támogatásokat, és lehetővé tette a szponzorok nevének felolvasását a műsorok elején és végén. VGO

börtön sportriporter korrupt műsor
Kapcsolódó cikkek