Magyar gazdaság

Létkérdés a pécsieknek a 60-as elkerülő útja

Szeptember végére ígérte a szakminisztérium, hogy elkészül az a négy lehetséges nyomvonalat elemző tanulmányterv, amely vizsgálja: miképp oldható meg, hogy a Pécstől délre, az 58-as főút metszéspontjában véget érő autópálya forgalma ne terelődjön rá a megyeszékhelyre - írja a bama.hu.

Az autópálya 2010-es átadása főképp az így is forgalmas Kertvárost érintené kellemetlenül. A bama.hu-t a közlekedési minisztérium sajtóosztálya úgy tájékoztatta, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tanulmánya el is készült, de a részleteket érintően csak a későbbiekben tudnak tájékoztatást adni. A Dunántúli Napló úgy tudja, a dokumentációt még a tárca szakértői is elemzik, ezután születhet döntés a nyomvonalról, pénzügyi és technikai ütemezésről.

Tasnádi Péter, Pécs polgármestere lapunkat úgy tájékoztatta, ismeretei szerint van olyan nyomvonal a tervben, amely 2x1 sávon, 2010-re, azaz M60-as sztráda átadására már kialakítható lenne. Erre mind műszakilag, mind jogilag – részben még az érintett területek kisajátítása is feladat – van mód. A polgármester leszögezte, Pécsnek létkérdés, hogy ez az elkerülő út megépüljön, ezért jövő héten tárgyal Szabó Pál közlekedési miniszterrel is.

A nyomvonalak között van olyan, amely Szentlőrinc után, más pedig a Tortyogó magasságában érne vissza a 6-os főútra, úgy tudjuk, október végéig születhet döntés, melyik valósulhat meg.

Tasnádi Péter autópálya m60 Pécs nyomvonal
Kapcsolódó cikkek