Magyar gazdaság

Nem állítják le az európaiak a magyar beruházásokat

A Magyarországon működő európai uniós vegyes kamarák és szervezetek – tekintettel a világ pénzpiacainak jelenlegi válságára – támogatnak minden olyan intézkedést, amely hozzájárul a magyar pénzügyi rendszer stabilitásának helyreállításához és egyben megteremti azokat a feltételeket, amelyek hosszú távon biztosítják a magyar gazdaság stabil, kiegyensúlyozott és fenntartható fejlődését – olvasható a VGO-nak megküldött közleményben.

A globális pénzpiaci zavarok ellenére az alapvető befektetési feltételek Magyarországon továbbra is versenyképesek a hasonló befektetési célországokban találhatókkal. Megfelelő, a gazdaság igényeihez igazodó képzettséggel, versenyképes munkatermelékenységgel és kedvező költségszinttel a jövőben is biztosítható a fenntartható és stabil növekedés. Eddig annak nincs jele, hogy már folyó magyarországi beruházásokat leállítanák az európai cégek – szól a közlemény.

A makrogazdasági feltételek nem indokolnak irracionális pénzpiaci reakciókat – szögezi le a dokumentum. A bruttó hazai termékhez viszonyított államadósság szintje megfelel az eurózóna átlagának, és alig több mint az Egyesült Államoké. A magyar bankok mögött rendszerint szolid külföldi pénzintézetek állnak. A magyar gazdaság helyzetének megítélésében széles körű konszenzus alakult ki a párthatárokon túl. Ez jó kiindulópontot képez ahhoz, hogy a gazdaság és az ország hosszú távú stabilitása és versenyképessége érdekében minél előbb széles társadalmi megegyezés jöjjön létre a szükséges gazdaságpolitikai lépésekről.

A Magyarországon működő európai uniós vegyes kamarák és szervezetek bátorítják a magyar politikai erőket, hogy ezen az alapon – pártpolitikai megfontolások félretételével – tegyenek meg mindent a piacok rövid távú stabilitása érdekében. Egyben arra is biztatják őket, hogy haladéktalanul kezdjék meg azoknak az alapoknak a kialakítását, amelyek a válságelhárítást követő időszakban megalapoznak egy kiszámítható, nemzetközileg versenyképes gazdaságpolitikát. Ebben továbbra is aktív és konstruktív partnerek lesznek az európai uniós vegyes kamarák és szervezetek – áll a közleményben.

Az Európai Uniós Tagországok Magyarországon Működő Kétoldalú Kamarák és Vállalati Szervezetek Állandó Bizottsága 1994-ben alakult. Jelenleg 12 uniós ország Magyarországon működő kereskedelmi kamarái, illetve vállalati szervezetei képviseltetik magukat a bizottságban. Célja a magyarországi jogi, intézményi és üzleti környezet folyamatos továbbfejlesztése az itt tevékenykedő vállalatok sikeres működése érdekében. Az tagországaiból érkezett az összes külföldi működőtőke-állomány több mint háromnegyede, és részesedésük a magyar külkereskedelmi forgalomban ugyanilyen mértékű – emlékeztet a közlemény.

kamarák beruházások versenyképes válság
Kapcsolódó cikkek