Magyar gazdaság

"A szívességek cseréje beépült a gazdasági életbe"

Ellep minket a korrupció, lehúz, tönkretesz – véli Chikán Attila, aki szerint ha nem lépünk, akkor hosszú távon sem javul a helyzet. A közgazdász professzor a Gazdasági Versenyképesség Kerekasztal szakmai konferenciáján figyelmeztetett a versenyképesség és a korrupció szoros összefüggéseire.

 Mint mondta, a mélyen gyökerező korrupciós szemlélet és gyakorlata elemi erejű negatív hatást gyakorol a versenyképességre. Rámutatott: a korrupció, különösen a szívességek cseréje beépült a gazdasági életbe. Eltéríti a befektetéseket a gazdasági optimumtól, növeli a költségeket és kiszorítja a tisztességes versenyt.

A gazdasági forgalom szereplői pedig teljességgel alkalmazkodnak ehhez a helyzethez. Felidézte: rektor korában megakadályozott egy korrupciót és ezzel egyetemének súlyos károkat okozott. Úgy vélekedett, hogy nem merünk szembenézni a jelenséggel, mintha senkinek sem lenne érdeke a visszaélések visszaszorítása. A bizalomnak a gazdaságban különös jelentősége van. Ha hiányzik, megemeli az egész ország költségszintjét, csökkenti a stabilitást és a kedvezőtlenül hat a nemzetközi kapcsolatrendszerre.

A szerződéskötések, a menedzsment, a klaszter alapú gazdaságfejlesztés, egyáltalán az üzleti kapcsolatok sikerének záloga a bizalom. A korrupció ezt menthetetlenül aláássa. Egy rossz irányú, lefelé futó spirálban vagyunk - mondta a professzor. A tanácskozás részvevői szerint a korrupció elleni küzdelemben szükség van az üzleti szféra aktív, etikus fellépésére, mert enélkül Magyarország lemarad a globális gazdasági versenyben.

Gazdasági Versenyképesség Kerekasztal chikán attila korrupció
Kapcsolódó cikkek