Magyar gazdaság

Előrehozott választáshoz kellett volna kötni az IMF-mentőcsomagot? - Elemzés a Le Monde-ban

A 25 milliárd dolláros pénzügyi mentőcsomag lehetővé teszi a magyar kormánynak, hogy továbbra is túl sokat költsön és még jobban eladósodjon: józanabb lett volna szerényebb összeget utalni és cserébe a lehető leggyorsabban választásokra kötelezni Magyarországot - írta Martin Hutchinson, a breakingviews.com pénzügyi hírportál munkatársa a Le Monde című francia napilap hétfő délután megjelent számában.

A cikkíró szerint a 2002 óta kormányon lévő MSZP elismerte, hogy csak úgy tudta megnyerni 2006-ban a választásokat, hogy eltitkolta az igazságot a gazdasági helyzetről. Amióta újraválasztották, Gyurcsány Ferenc kormányfő hozzálátott a költségvetési hiány lefaragásához, de nem túl sok sikerrel. A deficit jelenleg a GDP 4 százalékát teszi ki, a költségvetési kiadások a 2000-es 52,2 százalékról a GDP 46,5 százalékára csökkentek - emlékeztet Hutchinson.

Az állami kiadások súlya azt tükrözi a szakértő szerint, hogy a gazdaságnak nem sikerült igazán a kommunista múlttal szakítania. A párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamai közül csak Franciaországban és Svédországban magasabbak az állami kiadások. De velük ellentétben Magyarországnak nincsen dinamikus, tőkeerős magánszférája. A magyar kormány továbbra is pazarolhatja a közpénzt, anélkül, hogy megfizetné az árát és megpróbálhatja majd megnyerni a 2010-es választásokat.

Az Európa Unió nem kedveli túlságosan az euroszkeptikus és konzervatív ellenzéki Fideszt, amely 1998 és 2002 között kitűnő programmal rendelkezett az állami kiadások csökkentésére és a privatizációra - hangsúlyozza Hutchinson. "Sajnálatos, hogy a bürokraták politikai előítéletei előnyt élveznek a gazdasági józan ésszel szemben. A legsürgősebben csökkenteni kell a magyar állami kiadásokat, ami lehetetlennek tűnik addig, amíg a jelenlegi kormány a helyén marad" - tette hozzá.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek