Magyar gazdaság

Lemierre: kényesebb helyzetben van Magyarország

Kényesebb helyzetben van hazánk az uniós tagországokhoz képest a válságot tekintve, amely a magas és masszív költségvetési hiánynak köszönhető – ezt Jean Lemierre, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank korábbi elnöke nyilatkozta hétvégén a francia Le Figaro című napilapnak.

A krízisért Lemierre szerint a devizában történt eladósodások és a nemzetközi bankok tevékenységei tehetők felelősség. A nyugat-európai anyabankok ugyanis a nehézségek felmerültekor kelet-európai leányvállalataik támogatásait is megvonták.

A pénzügyi szakember szerint a gazdasági válság miatt leginkább a közép-kelet-európai országok, elsősorban Románia és Bulgária a veszélyeztetettek, de a növekvő mindenkit érinteni fog - számol be a Reggel.hu. A jövő évi tömeges elbocsátások miatt sok, jelenleg Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkás hazatér majd, amely további feszültségeket teremthet.

Romániában a munkanélküliség megdupládózására számítanak. A kormányoknak ezentúl sokkal gyorsabban kell alkalmazkodniuk a nemzetközi eseményekhez, és tudomásul kell venni, hogy a fogyasztás nem lehet a egyetlen motorja – véli Jean Lemierre.

EBRD Le Figaro Lemierre válság
Kapcsolódó cikkek