Magyar gazdaság

Magyar-szerb miniszteri találkozó

Magyar-szerb miniszteri találkozót tartottak ma Budapesten. A tárgyalás célja az volt, hogy az újonnan megalakult szerb kormánnyal gazdasági téren is mielőbb felvegye Budapest a kapcsolatot, ezzel is segítve a kétoldalú kereskedelmi és beruházási kapcsolatok zökkenőmentességét.

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter és Slobodan Milosavljevic szerb kereskedelmi és szolgáltatási miniszter a gazdasági együttműködés újabb lehetőségeit keresték mai budapesti tárgyalásukon. Kiemelten foglalkoztak azokkal a válságkezelő és gazdaságélénkítő intézkedésekkel, amelyeket az aktuális világgazdasági helyzet diktálta feltételek között a két ország meghozott. A két ország közötti szoros együttműködés jegyében egyébként a magyar-szerb gazdasági vegyes bizottság decemberben, Belgrádban tartja soron következő ülését.
Mint ismert Szerbia és Magyarország gazdasági kapcsolatai az elmúlt években nagyon dinamikusan fejlődtek.

A Szerbiába irányuló magyar évről-évre folyamatosan nő, a két ország közötti árucsere-forgalom értéke az elmúlt öt évben ötszörösére nőtt, tavaly már meghaladta az 1 milliárd eurót. A magyar kivitel Szerbia irányába 2008. első nyolc hónapjában 749,9 millió euró volt, ami az előző év azonos időszakához képest 40,2 százalékos bővülést jelent. A január-augusztusi 156,2 millió eurós behozatal mellett kereskedelmi többletünk ugyanezen időszakban az előző évi adatokhoz viszonyított 43,1 százalékos bővüléssel 593,7 millió euróra nőtt.

A magyar kivitel meghatározó termékei a gépek és gépi berendezések, az importban a feldolgozott termékek súlya a legjelentősebb.
Szerbia Európán belül a 20. helyen szerepel Magyarország külkereskedelmi partnerei között. Magyarország Szerbia külkereskedelmi partnereinek rangsorában a szerb importban a 5. helyen, míg a szerb exportban a 9. helyen áll. A kétoldalú kereskedelemben meghatározó szerepe van a multinacionális cégeknek, de a magyar-szerb külkereskedelem közel harmadát továbbra is a 350-400 vegyes tulajdonban lévő kis- és középvállalkozás bonyolítja.
A tőkekapcsolatokat illetően: Magyarország az elmúlt évek során Közép-Kelet Európa legnagyobb tőkeexportőr országává vált, és ezen belül a Balkán a magyar tőkekivitel szempontjából kiemelkedő jelentőségű céliránnyá vált. Az elmúlt években a magyar cégek egyre nagyobb arányú befektetéseket valósítottak meg déli szomszédunknál, az összesen 325 millió dollár értékű állománnyal Magyarország a külföldi befektetők sorában a 14..

VGO-->

tárgyalás gazdaság magyar-szerb
Kapcsolódó cikkek