Magyar gazdaság

Önkormányzati jövő: konfliktusok, kevesebb munka, csőd

A jövő héten egymilliárd, decemberben újabb egymilliárd forint értékű támogatásról dönt az önkormányzati tárca a nehéz és a rendkívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok megsegítésére – jelentette be Gyenesei István szakminiszter a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) által rendezett tegnapi konferencián.

2009-ben megnőhet a nehéz helyzetben lévő önkormányzatok száma, miután a tárcavezető szerint jövőre a pénzügyi válság kirobbanása előtt tervezett 8,7 százalék helyett csak 1,9-del növekszik az önkormányzatok központi támogatása, azaz nem múlja felül az inflációt.

Molnár Gyula, a TÖOSZ szocialista elnöke a konferencia szünetében lapunknak elmondta, az önkormányzatok eddig a növekedő kiadások miatt aggódtak, jövőre azonban a csökkenő bevétel miatt is megszorulhatnak. A vártnál kisebb kormányzati támogatás mellett a válság hatásait is elszenvedjük.

 Az iparűzési adóból származó bevétel várhatóan csökken. A kisebb foglalkoztatás és bérek miatt a jövő év után az szja-bevétel is mérséklődhet, továbbá a vagyonértékesítésből és vagyongazdálkodásból származó bevétel is megcsappanhat – mondta.

Hozzátéve, a kiadási oldalon mindez intézménybezárásokat, létszámleépítéseket eredményezhet. A TÖOSZ elnöke úgy látja, a szociális területet mindez kevésbé érinti, ott a normatívák alkalmasak a feladatellátásra.

Ellenben az oktatás területén komoly konfliktusok várhatóak, átszervezések, leépítések történhetnek. Jövőre több önkormányzatnak lesznek problémái, s nem biztos, hogy csődbe jutnak, de azt sem tartja kizártnak – szögezte le Budapest XI. kerületének polgármestere.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Budapest molnár gyula csőd oktatás önkormányzat
Kapcsolódó cikkek