Magyar gazdaság

Utazási szövetségek kongresszusa Budapesten

A Szlovákiai Utazásszervezők és Utazásközvetítők november 6-8. között lezajlott kongresszusa után a Flamand Utazási Irodák Szövetsége (Vereniging Vlaamse Reisbureaus) tartotta szakmai rendezvényét a magyar fővárosban november 7. és 11. között. A legnagyobb belga szakmai szervezet 3 évente rendezi meg kongresszusát, így nagy elismerés, hogy Budapestet választották 2008-as konferenciájuk helyszínéül. A magyar főváros a rangos konkurencia mellett olyan helyszíneket követett a VVR kongresszusainak sorában, mint Luxor (2002) és Monaco (2005).

A Flamand Utazási Irodák Szövetsége (Vereniging Vlaamse Reisbureaus) a Magyar Turizmus Zrt. által készített pályázati anyag alapján választotta Budapestet 2008-as konferenciája helyszínéül Barcelona és Malaga ellenében. A döntést a belga szakmai szervezet 2007. október 11-i elnökségi ülésén hozta meg. A MT Zrt. 2007 tavaszán adta be pályázatát a VVR-nek, amellyel kiváló szakmai kapcsolatokat épített ki az elmúlt években.

A november 7-11. között Budapesten megrendezésre került kongresszus témája az utazási irodák jövője volt, amelyet napjaink pénzügyi és gazdasági válsága is nehezít. Az eseményt Dr. Róna Iván, az MT Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg, amelyen jelen volt Geert Bourgeois flamand turisztikai miniszter is. Vasárnap szakmai találkozóra került sor, amelyen rekordszámú, közel 30 hazai szolgáltató, szálloda és utazási iroda mutatkozott be a belga utazási iroda tulajdonosoknak és igazgatóknak. A több mint 150 fővel érkezett belga küldöttség a szakmai program mellett a hétvégén megismerkedett Budapest, Gödöllő és a Dunakanyar turisztikai kínálatával is.

A konferenciának egyértelmű megállapítása az volt, hogy az európai, közeli és jó ár/érték aránnyal bíró országok lehetnek a jövő belgiumi kiutazásának a nyertesei, és a belga szakemberek szerint Magyarország is közéjük tartozik. A 150 résztvevő flamand utazási iroda tulajdonos és igazgató nagyon elégedett volt a magyar turisztikai kínálattal és színvonallal. Az idén is ígéretesen növekvő forgalomnak a jövőben várhatóan nagy lendületet adhat a lezajlott kongresszus.

A belgiumi látogatóforgalom az elmúlt 5 évben közel megduplázódott, a hazai kereskedelmi szálláshelyeken regisztrált belga vendégéjszakák száma 2007-ben 17,4%-kal nőtt (összesen 164.743 vendégéjszakát realizáltak). A belga forgalom 55%-a Budapest és környékén, 27%-a a Balaton térségében realizálódik. Mindemellett kedvelt célterülete a belgáknak a Dunántúl, a Tisza-tó és az Alföld is. A VVR rendezvényét követően a Magyar Turizmus Zrt. reményei szerint 1-2 éven belül a belga vendégéjszakák száma meghaladhatja a 200.000-et.

A Flamand Utazási Irodák Szövetsége Belgium legnagyobb, turizmusban működő szakmai szervezete. A több mint 600 taglétszámú szervezet az ország flamand régiója (Flandria) utazási irodáinak érdekvédelmét, szakmai biztosítását, szakmai tanácsadását, az irodák bejegyzését és nyilvántartását látja el. A szervezet 3 évente tartja rendes kongresszusát, 2002-ben Luxor, 2005-ben pedig Monaco adott otthont a rangos eseménynek.

MT Zrt. Malaga turizmus Budapest Barcelona utazásszervezés utazási iroda
Kapcsolódó cikkek