Magyar gazdaság

Közeledés a bérajánlásban és a minimálbérben: 70 ezres munkáltatói javaslat

A munkáltatók 70 ezer forintos minimálbért javasoltak az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésén. Jelenleg 69 ezer forint a minimlbér.

Minimálbér

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára elmondta, tudja, hogy a plusz ezer forint rendkívül szerény, de az emelés ténye önmagában egy szimbolikus jellegű üzenet a munkavállalók felé. A kormányt képviselő Csizmár Gábor államtitkár kijelentette, számításaik szerint a 70 ezer forintos munkáltatói ajánlat 1,4 százalékos bruttó, 1,2 százalékos nettó emelkedést jelent, valamint 3,2 százalékos reálbércsökenést.

A munkavállalók képviseletében Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke (MSZOSZ) kijelentette: az elhangzott összeg rendkívül alacsony, de értékelik az 1000 forintos elmozdulás szimbolizmusát. Így a szakszervezetek is engednek korábbi javaslatukból, 76 500 helyett 75 500 forintot javasolnak. Ez az idei értékhez képest 9,4 százalékos bruttó, 7,5 nettó, valamint 2,9 százalékos reálbér-emelkedést jelent.

Pataky Péter hozzátette, bízik benne, hogy a kormányzati javaslatnak megfelelően a felek valahol középen találkoznak. Az előző OÉT-ülésen Csizmár Gábor államtitkár a reálérték tartásának fontosságára hívta fel a figyelmet.

Szakmunkás-bérminimum

A munkáltatók a szakmunkás-bérminimumról elmondták, az intézményt a korábban kijelentetteknek megfelelően fenntarthatónak tartják. Azonban azt javasolják, hogy az összeg egységesen legyen meghatározva, ne tegyenek különbséget a két éves gyakorlattal, illetve azzal nem rendelkezők között. Mindenki egyenlő mértékben részesüljön belőle. Cserébe azonban nem emelnék a jelenlegi 86 500 forintos összeget.

A szakszervezetek üdvözlik a rendszer fenntartását, melyet alapvetőnek és kiemelkedő fontosságúnak tartanak. Az egységesítést is dícséretes lépésnek tartják, hiszen a mobilitiást serkentő üzenet-értékkel bír. Azonban a munkáltatók által felkínált összeggel, szakmunkás-bérminimum nominális befagyasztásával nem értenek egyet.

Korábban a kormányoldal vetette fel a gyakorlati idő követelményének eltörlését.

Bérajánlás

Dávid Ferenc a munkaadói oldal soros elnöke megosztotta megjelentekkel, oldalának egységes álláspontja, hogy sávos bérajánlás szülessen. A sávot 0-3 százalékban határozták meg a munkaadók.

A szakszervezetek erre reagálva kijelentették, elfogadják, hogy sávos bérajánlás legysen, hiszen ez lehetőséget teremt a helyi sajátosságok figyelembevételére. Azonban a 0-3 százalékos sávot nem tartják elfogadhatónak.

Csizmár Gábor államtitkár azt javasolta a megjelenteknek, hogy egy 3-6 százalékos bérajánlási sávról kezdjenek tárgyalásokat. Erről a szakszervezetek úgy vélekedtek, hogy jó tárgyalási alap, de többet nem kívánnak mondani, mivel külön a bérajánlásról nem fognak megállapodni, csak a többi elemmel együtt.

A tárgyalásokon a kormány részéről elhangzott egy olyan javaslat, hogy a megszületendő OÉT-megállapodás esetlegesen egy szöveges résszel egészülne ki. A szöveg arra hívná fel a figyelmet, hogy az OÉT tudomásul veszi, hogy egyes területeken kisebb helyi növekedés alakul ki, mint ami lehetővé teszi az OÉT által megfogalmazott bérajánlás megvalósítását. Ez ügyben hétfőn várható fejlemény.

A felek jövő pénteken tárgylanak ismét. A mai tárgyalási nap végén mindhárom fél kifejezte szándékát egy esetleges jövő heti megállapodásra.

Pataky Péter dávid ferenc oét bértárgyalások Csizmár Gábor
Kapcsolódó cikkek