Magyar gazdaság

Külön génbankban őrzik meg a mangalicát az utókornak

A "Mangalica termékek versenyképességének javítása komplex vizsgálati portfólió felhasználásával" projekt hazai forrásból 485,3 millió forintot nyert el a Nemzeti Technológiai és Kutatási Hivatal (NKTH) pályázatán.

A "Versenyképes mezőgazdaság és élelmiszeripar" fejezetben szerepelt sikeres terv a magyar mangalica minőségének garantálására 2009-2012 között kidolgozandó DNS-alapú vizsgálati módszerrel biztonsággal szűri majd ki a hamisítványokat. 

A fejlesztéseket Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési, valamint Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter mutatta be a sajtó képviselőinek az emődi mangalica génbank telephelyén.

A projekt keretében elsőként a biobankot alakítanák ki. A biobank az egyes állatokból származó szövet- és vérmintákat tartalmazza; kellően nagyszámú minta megfelelő rálátást nyújthat a fajta tulajdonságainak genetikai hátterének megértéséhez, lehetőséget ad az egyes fajták összehasonlításához.

Az így szerzett DNS-mintákból reprodukálható a mangalica genomja, amely segítségével fel lehet kutatni az egyes fajtakülönbségek genetikai hátterét. Az eredmények arra is használhatóak lesznek, hogy a mangalica termékek eredetiségét igazolják. Lehetővé válik az is, hogy a mangalica vérvonal – akár kevert formában is – kimutathatóvá váljon egy-egy termékből.

földművelésügyi és vidékfejlesztési mangalica képviselő DNS génbank biobank gráf
Kapcsolódó cikkek