Magyar gazdaság

A civil szféra kezdeményezett – a kormány együttműködne

A párt- és kampányfinanszírozás nagyobb átláthatóságához különösen hozzájárulna, ha csakis természetes személyek nyújthatnának támogatást, bevezetnék az elkülönített kampányszámlákat, meghatároznák a kampányköltségek felső határát, illetve ha a pártokat is kötnék a közbeszerzési szabályok. Erről Kondorosi Ferenc kormánybiztos beszélt a Világgazdaságnak egy általa fontosnak nevezett civil kezdeményezés kapcsán. Hozzátette: a korrupcióellenes harcban a reform érdekében a kormányzat törekszik is a civil társadalom szereplőivel való együttműködésre.

A pozitív elmozdulást igyekszik elősegíteni a párt- és kampányfinanszírozás kérdésében a Transparency International (TI) Magyarország és a Freedom House tegnapi kezdeményezése. Együttműködési megállapodást kötöttek nyolc médiummal (Figyelő, FigyelőNet, Hírszerző, Bors, origo.hu, Kreatív, MTV, Pannon Lapok Társasága), amelyek vállalták: negyedévente nyilvánosságra hozzák a politikai hirdetéseikből származó bevételeiket, s részt vesznek feltáró riportok készítésével is a két szervezet által koordinált projektben.

Az esedékes európai parlamenti választások különösen aktuálissá teszik a kampányfinanszírozás reformját – nyilatkozta lapunknak Alexa Noémi, a TI Magyarország ügyvezető igazgatója. A két szervezet ennek érdekében részletes javaslatot dolgoz ki. A munkában ízekre szedik a parlament előtt fekvő törvénytervezetet és a módosító javaslatokat. Ennek során azt vizsgálják, hogy a leendő törvény mennyiben védené ki a visszaélések lehetőségét. Az elkészült dokumentumot döntéshozói és szakmai vitára bocsátják tavasszal, még az európai parlamenti választások előtt. KK

Kapcsolódó cikkek