Magyar gazdaság

"Soppingoljunk" Londonban! Olcsóvá váltak a drága országok

Korábban igen drágának számító országok váltak olcsóvá vagy legalábbis kifizethetővé a beutazók számára egyes valuták leértékelődésének köszönhetően.

Az eddig nem igazán jutányos üdülési vagy bevásárlási helyszínként számon tartott Izland, Norvégia, Nagy-Britannia vagy Kanada vonzerejét nagyban növelte a hazai fizetőeszköz leértékelődéséből fakadó áresés.

A helyi fizetőeszköz gyengülése és a turizmus fellendülése közötti kapcsolat világosan felismerhető – idéz egy szakembert a Der Spiegel. Végül is a szállástól a múzeumokon és a vendéglőkön át egészen a bevásárlásig minden olcsóbbá válik, ha a célország pénzneme gyengül.

Ugyanakkor a piac ismerői szerint mihamarabb élni kell az ilyen lehetőségekkel, mivel az árfolyamváltozásokból származó előnyök egy újabb korrekció következtében rövid idő alatt semmivé válhatnak.

Jelenleg mindenesetre Izlandon a korona őszi beszakadását követően közel harmadával olcsóbb minden az eurót átváltó külföldiek számára, Norvégiában pedig az ottani korona 20 százalékos leértékelődése növelte az árak versenyképességét.

A kontinentális szemszögből nézve szintén igen költséges országnak számító Nagy-Britannia gazdasági mélyrepülését követő fontleértékelődés ugyanakkor több szempontból is kedvezően hatott a hazai szolgáltatók és kereskedők forgalmára. A nemrég még a világ egyik legdrágább városaként nyilvántartott London lassan az olcsó luxustermékekre vadászó európai és ázsiai bevásárlóturisták Mekkájává válik – derül ki az FT.com összeállításából.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

bevásárlóturista Financial Times Izland London spiegel Norvégia
Kapcsolódó cikkek