Magyar gazdaság

Termőföldet adnánk bérbe a cseppfolyós arab gázért

Az élelmiszercsomagokon kívül földeket adna bérbe Magyarország a katari és ománi cseppfolyós gázért cserébe – derült ki Gráf József agrárminiszter egy keddi nyilatkozatából.

A miniszter azt mondta, az élelmiszerre rászoruló arabok Magyarországon földet bérelnének gabonatermelésért, cserébe pedig gázzal és olajjal fizetnének. Az agrárminiszter és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ma egyeztet az arabokkal történt múlt heti tárgyalás részleteiről, a konkrét program kidolgozása, valamint az arabokkal való egyezkedés Gráf feladata lesz.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke a Reggel.hu kérdésére úgy reagált: „a miniszterelnök ma a földeket, holnap az édesvizet, holnap után pedig az országot adja el.” Hozzátette, a földek bérbe adásával jelentős uniós támogatásoktól is elesnek a magyar gazdák. Az arabok ugyanis az agrártárca által bevezetni kívánt új egységes mezőgazdasági támogatási rendszernek (SPS-nek) köszönhetően tetemes uniós agrártámogatásokat is elorozhatnak a magyar gazdák orra elől.

Az SPS szerint az már nem a föld tulajdonosát, hanem a föld bérlőjét fogják megilletni. A kormány csak a Nemzeti Földalap kezelésében lévő termőföldből tudna juttatni az araboknak. A magyar állam tulajdonában, a Nemzeti Földalap kezelésében pedig jelenleg több százezer hektárnyi gabonatermelésre alkalmas földterület van.

Gráf József egy esetleges adócsökkentésről szólva azon a véleményen volt, hogy a mezőgazdaságban a munkáltatói terhek mérséklése, főként az alkalmi munkákkal összefüggő adminisztráció csökkentése hozhatna kézzelfogható eredményt. „Ugyanakkor az esetleges áfaemelésnek differenciáltan kellene megtörténnie, vagyis az alapvető élelmiszerek – kenyér, tej, tőkehús – és az energia általános forgalmi adóját alacsonyabb szinten kellene megállapítani, mint a többi áruét” – hangsúlyozta.

termőföld bérbe cseppfolyós gáz gráf arab
Kapcsolódó cikkek