Magyar gazdaság

A decemberinél is nagyobbat eshet a termelésünk, de segíthet az adócsomag

A következő hónapokban a decemberinél is nagyobbat eshet a termelés, de az új adócsomag segíthet. Az év végén harmadával szűkült ipari rendelésállomány további nehéz hónapokat vetít előre a termelők számára, s a már megjelent adatok is rekordmértékű lassulásról adnak számot.

Az előzetes közléssel megegyező, éves alapon 19,6, a munkanaphatást figyelembe véve 23,3 százalékos visszaesés volt múlt decemberben az ipari termelésben – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az éves átlagos adat is –1,1 százalék maradt, míg novemberhez képest a csökkenés változatlanul 15,1-es volt. A visszaesésben leginkább a nagyvállalatok érintettek, mivel ezek a jelentősebb exportőrök, és a külpiacok nagyobb szűkülést mutattak a hazainál.

A szektor kivitele összességében 22 százalékkal zuhant decemberben, és éves átlagban is 0,8-es zsugorodás mutatkozott a gyenge év vége következtében. A belföldi értékesítés az utolsó hónapban 11 százalékkal csökkent, azonban a gyengébb évközi teljesítmény miatt 2008 átlagában 2 százalékos mérséklődés volt.

A legnagyobb súlyú feldolgozóipar 23,3 százalékkal esett vissza 2007 utolsó hónapjához képest, ez főként a termelés 30 százalékát kitevő villamosgép-, műszergyártásban bekövetkezett zuhanásnak köszönhető. A híradás-technikai cikkek termelési volumene megfeleződött, de a járműgyártás is jelentősen, 27,8 százalékkal szűkült.

Az alapvető szükségletet ellátó élelmiszeripar azonban az átlag alatt, de szintén mérsékelte termelését, 8,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A kis súlyú bányászat két és félszeres növekedést mutatott, ezt a hivatal a kőolaj- és földgázkitermelés felfutásával magyarázza. Az enyhe időjárás miatt ugyanakkor a gáz-, gőz- és vízellátás 3,3 százalékos volumencsökkenést könyvelhetett el.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

KSH szektor volumen vízellátás kivitel gáz Központi Statisztikai Hivatal termelés élelmiszeripar műszergyártás ipar feldolgozóipar
Kapcsolódó cikkek