Magyar gazdaság

Adóátalakítás: havi 150 ezres jövedelemtől lehet jól járni

Miközben a járulékcsökkentés valóban több ezer vagy akár tízezer forintos megtakarítást hoz a vállalkozásoknak, a magánszemélyek esetében korántsem egyértelmű, hogy a 2009. július 1-jén és 2010. január 1-jén életbe lépő adómódosítások révén összességében jelentősen csökken az elvonás mértéke.

Ahogy arra szakszervezeti vezetők azonnal rámutattak, az első dilemmát az okozta, hogy a személyi jövedelemadó (szja) alsó kulcsának egy százalékpontos emelkedésével romlana a körül keresők jövedelmi pozíciója. Ennek kiküszöbölése érdekében azonban a kormány módosítani készül az adójóváírás rendszerét is. Mint tegnap hírül adtuk, az adójóváírás a jelenlegi 1,25 millió forint helyett már 1,5 millió forintos éves bruttó jövedelemig járna, mértéke – követve az adókulcsok változását – 18-ról 19 százalékra, maximális összege pedig 11 340 forintról 11 970-re nőne. Emellett szélesebb sávban vehetnék igénybe az adózók a szaknyelven az adójóváírás kifuttatásának nevezett lehetőséget is: ennek jegyében a jelenlegi 2,762 millió forint helyett egészen 3,552 millió forintos éves jövedelemig járna vissza az amúgy fizetendő egy – fokozatosan csökkenő – része.

Ha ezeket a módosításokat is figyelembe vesszük, önmagában az szja rendszerében valóban nem romlik egyetlen adózó pozíciója sem, igaz, sokaké nem is javul. Lapunk számítása szerint százezer forintos bruttó jövedelem mellett az átalakítás szaldója havi néhány száz forint körül lesz, mégpedig mínuszban.

Összességében az átalakítás jótékony hatása – a nagyvonalúbb adójóváírás dacára is – havi 150 ezer forintos jövedelemtől mutatkozik meg, és a nettó kereseten – egészen havi 296 ezer forintos bérig – sokat lendít a jóváírás jövedelemhatárának megemelkedése is. Az új szisztéma előnye számításunk szerint havi 470-480 ezer forintos bérnél fogy el, később azonban ismét az adózók előnyére válik a 4 százalékos különadó megszüntetése.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

nettó bér jövedelem jóváírás adó
Kapcsolódó cikkek