Magyar gazdaság

Borsik: társadalomellenes a Reformszövetség adócsomagja

Szakmailag kifogásolhatónak és társadalomellenesnek tartja a Reformszövetség három éves adójavaslatairól megjelent elképzeléseket Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek elnöke, aki szerint vélhetően a kormány sem támogatja majd az ötleteket.

Az Autonóm Szakszervezetek elnöke az MTI-nek hangsúlyozta: a sajtóban ismertetett ötletek messzemenően figyelmen kívül hagyják a munkavállalók érdekeit, kizárólag a magas jövedelműeknek, illetve a hazai nagyvállalkozóknak és multiknak kedveznek, és indokolatlanul tovább mélyítenék a társadalmi egyenlőtlenségeket. "Ilyen intézkedésekhez nem lehet társadalmi támogatottságot szerezni, de vélhetően a kormányét sem" - mondta.

A szerdán megjelent információk szerint 2011-ig összesen 1.200 milliárd forintos adó- és járulékcsökkentési programot javasol a Reformszövetség . A javaslat szerzői a munkáltatói járulék, az csökkentését és a különadók megszüntetését szorgalmazzák. Ugyanakkor javaslatot tesznek az adókedvezmények megszüntetésére, az áfa, valamint a jövedéki, illetve a társasági emelésére, általános, értékalapú ingatlanadó bevezetésére.

Borsik János szerint az, hogy a javaslat több év alatt 5 millió forintig emelné az szja alsó, 18 százalékos sávjának határát, egyszerűen nonszensz. Kritikával illette az egészségügyi hozzájárulás (eho) 5.000 forintra történő emelésének javaslatát, ami véleménye szerint "agyonütheti" a mikro- és kisvállalkozásokat. Ráadásul korábban már az OÉT-en is megállapodtak - kétszer is - az eho eltörléséről - mondta.

Borsik János úgy vélte: a Gazdasági Egyeztető Fórum (GEF) és a Reformszövetség is tipikusan a hazai nagyvállalkozások és multik lobbi tevékenységének eredményeként jött létre, a kormány pedig "bedől" a javaslataiknak. Egyoldalúan a nagyvállalatokat előnyben részesítő, munkavállaló ellenes elképzeléseket fogalmaznak meg, ami megzavarja az országos érdekegyeztetés eddigi munkáját, megpróbálja felülírni az ott folyó munkát - összegezte véleményét.

Borsik János Gazdasági Egyeztető Fórum reformszövetség adó Autonóm Szakszervezetek társadalomellenes
Kapcsolódó cikkek