Magyar gazdaság

Hogyan védené meg a lakáshiteleseket Obama?

Barack Obama tegnap közölte: meg kell állítani a lakáshitelek bedőlését és mindent megtenni a felelős tulajdonosok megsegítése érdekében. Az elképzelés szerint állami támogatást kapnának azok a bankok, amelyek csökkenti törlesztőrészleteiket.

Az amerikai elnök tegnap egy phoenixi középiskolában jelentette be gazdaságélénkítő- és adócsomagját. Mint arról az AP beszámol, a terv szerint állami támogatásban részesülnének azok a hitelintézetek, amelyek csökkenti a jelzáloghitelek kamatát, így a havi törlesztőrészleteket is, az azonban nem világos, hogyan működik majd a kiválasztás mechanizmusa.

Egy demokrata forrás szerint a csomag lehetővé tenné az újrafinanszírozás azoknak a lakástulajdonosoknak, akik hitelének mértéke meghaladja a lakás értékét (negative equity).

Felmerült, hogy a jövőben a csődbíróságok nagyobb jogkört kaphatnak a jelzáloghitelek módosítására, ezt viszont a banki szektor ellenzi, mondván nagyobb kockázatokhoz és így nagyobb költségekhez vezetne a döntés. Az informátor szerint Obama a Fannie Mae-t és a Freddie Macet is bevonná a hitelesek védelmébe és nemzeti sztenderdet állítana fel a jelzáloghitelek terén.

Obama bíró freddie lakás hitel fannie jelzálog
Kapcsolódó cikkek