A civil kezdeményezésű, tizenkettedik alkalommal kiírt termékmustra szempontjai - az innováció, az aktív minőségpolitika, a megbízhatóság, az elősegítése - különös jelentőséggel bírnak napjainkban, amikor a puszta túlélésnél többre, a kitörésre kell koncentrálni a pályáztatók szerint.

Az elmúlt 11 esztendőben 171 pályázat több mint kétezer terméke érdemelte ki a nagydíjat. Az idén tovább bővülnek a megmérettetés lehetőségei, mert immár tizenhat témakör nyitott a versenyzők előtt. Újdonság, hogy többek között gyógyhatású készítményekkel, a szabadidő kulturált eltöltését segítő illetve turisztikai szolgáltatással, csomagolással, nevelési, oktatási módszertannal, tankönyvekkel is el lehet vinni a nagydíjat vagy valamelyik kiíró által adományozandó külön elismerést.
Pályázhat minden természetes és jogi személy, jogi személyiség nélküli cég, egyéni vállalkozó, alkotóközösség. Egy pályázó több pályázattal is szerepelhet. Beadhatók közös pályázatok is. A benyújtási határidő 2009. május 22. Eredményt szeptember 2-án hirdetnek.

A Magyar Termék Nagydíj pályázatot az Eximbank Zrt., az Industorg Védjegyiroda Minőségügyi Kft., az ITD Hungary Zrt., a Mehib Zrt.,a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a TERC Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a TÜV Süd Kermi Minőségellenőrző Szolgáltató Kft. közösen írta ki. Szakmai támogatói a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, az Önkormányzati Minisztérium, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.