Magyar gazdaság

Önök pesszimistábbak, mint valaha

Az internetezők közhangulatában érződik az év elejei pesszimizmus, amire a jelenlegi gazdasági helyzet is rányomja a bélyegét: a hvg.hu NetHangulat index értéke egy hónap alatt 6 pontot esett, és január végén az eddig mért legalacsonyabb értékén, 14 ponton állt – derül ki az NRC Piackutató felméréséből.

A pesszimisták aránya minden eddiginél magasabb, 91 százalék azok aránya, akik szerint hazánkban rossz irányba mennek a dolgok. 2008 áprilisában az NRC Piackutató negatív rekordot jegyezhetett fel, az akkori 17-es érték ugyanis minden addig mértnél alacsonyabb volt. A mélyrepülés még márciusban, a kormányválság idején kezdődött, de a kisebbségi kormányzás stabilitása jótékony hatással volt az internetezők közhangulatára, hiszen május végén az egy hónappal korábbihoz képest 5 egységgel magasabb értéket mértünk, júniusban és júliusban pedig további 2-2 pontot nőtt az index értéke.

Bár 2008-ban az év első két hónapja nem hozott jelentős visszaesést, márciusra azonban egyetlen hónap alatt 6 pontot zuhant az index értéke. A zuhanás idén már januárban megérkezett, ami egyrészt köszönhető az ilyenkor szokásos téli időjárás okozta rossz hangulatnak, másrészt a gázellátásban jelentkező problémák és a pénzügyi válság hatásai is nyomot hagytak az első hónap közhangulatán.

Az internetezőket az elmúlt tizenkét hónap mindegyikében borúlátó hangulat jellemezte. Az optimisták aránya január végén mindössze 5 százalék volt, azoké pedig, akik szerint Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok, minden eddiginél magasabb, 91 százalék.

A jelenlegi helyzetre vonatkozó mutatóhoz hasonlóan decemberről januárra ugyancsak pár ponttal (3 ponttal) csökkent annak az indexnek az értéke is, amely az egy évvel későbbi várakozásokat mutatja. Ez az index jelenleg 25 ponton áll, vagyis azonos szinten, mint a jelenlegi helyzet mutatója, ami arra utal, hogy a netpolgárok nem tekintenek nagy optimizmussal a közeli jövőbe, de abban mindenképpen bíznak, hogy a jelenleginél rosszabbra nem fordul a helyzet. Nem számítanak számottevő javulásra az ország gazdasági helyzetében és nemzetközi megítélésünkben sem.
 
Az internetezők saját személyes helyzetüket lényegesen jobbnak ítélik, mint az országét, ráadásul általában véve bíznak abban, hogy egy évvel később még jobban élnek majd. Bár e javulás idén januárban inkább stagnálásnak nevezhető. A két mutató januárban 48, illetve 49 ponton állt – vagyis az elmúlt hónapokban nem figyelhettünk meg jelentősebb változást.

A mérés módszertanáról

A hvg.hu NetHangulat Index alakulását meghatározó alapkérdés a korábbi hónapokkal megegyező módon januárban is a következő volt: Általában milyennek látja Ön a magyarországi helyzetet? Inkább jól vagy inkább rosszul alakulnak a dolgok?

A NetHangulat index ötvenes értéke tekinthető középpontnak. A középpontnál alacsonyabb értékek pesszimista, az ennél magasabb értékek optimista hangulatot jelentenek. A középponttól való távolság a pesszimizmus vagy az optimizmus mértékét határozza meg.

A NetHangulat index ötvenes értéke tekinthető középpontnak. A középpontnál alacsonyabb értékek pesszimista, az ennél magasabb értékek optimista hangulatot jelentenek. A középponttól való távolság a pesszimizmus vagy az optimizmus mértékét határozza meg. Magyarországon inkább jól vagy inkább rosszul alakulnak a dolgok? -->

NRC Piackutató
Kapcsolódó cikkek