Magyar gazdaság

Ötvenezer munkavállaló már biztonságban lehet

Ötvenezer embert tartana munkában a kormány az új 30 milliárdos keretösszegű támogatási programmal, két éven keresztül - derült ki Székely Judit szociális szakállamtitkár szavaiból a mai kormányszóvivői tájékoztatón.

A kormányülésen támogatta a kabinet az uniós forrásból finanszírozott munkahelymegőrzési támogatás bevezetését, így a válság miatt nehéz helyzetbe jutott vállalkozások újabb 30 milliárd forinthoz juthatnak hozzá. Az előzetes hírek csupán 20 milliárdról szóltak, ám mikro-, kis- és középvállalkozások mellett elkülönítettek 10 milliárdot a nagy cégek számára is.

A támogatás segítségével a cégek az állományuk 50 százalékáig igényelhetnek bértámogatást, mely a heti bér 1/5-ét, azaz egy nap teljes bérét jelenti. Cserébe a munkáltatók vállalják, hogy nem csupán a bértámogatott dolgozókat, hanem a teljes állományt megtartják.

Nem hajtanak végre létszámleépítést, legalább két éven keresztül. További megkötés, hogy az érintett dolgozókat heti egy nap képzésre kell majd küldeni. Ez a képzés lehet felzárkóztató, OKJ-s tanfolyam, kompetenciafejlesztés.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

tanfolyam kis- és középvállalkozások cég munkhely létszámleépítés mikro- vállalkozás OKJ
Kapcsolódó cikkek