Magyar gazdaság

Üzemanyag, ital, dohány - A fináncok célpontjai idén

Az üzemanyagok, a szeszesitalok és a dohánygyártmányok az idén is elsődleges célpontjai lesznek a vám- és pénzügyőrség ellenőrzéseinek – közölte a VGO-val Sipos Jenő, a szervezet szóvivője annak kapcsán, hogy nyilvánosságra hozták, mire fokuszálnak a fináncok idei vizsgálataik során.

Az üzemanyagoknál elsődleges szempont az Európai Unión kívüli országokból, illegálisan behozott ásványolaj-termékek felhasználásának ellenőrzése, míg az alkoholtermékeknél az azokat forgalmazó nagy- és kiskereskedelmi egységek ellenőrzése, illetve az alkoholtermékeken alkalmazott vonalkódos zárjegyek meglévő számítástechnikai eszközökkel történő vizsgálata. Kiemelten figyelik a dohánygyártmányok importját, továbbá igyekeznek kiszűrni a közterületeken, piacokon, aluljárókban, alkalmi vásárokon, illetve a turisztikai szempontból kiemelt helyszíneken árusított illegális jövedéki termékeket.

A vám szakterületen az utólagos ellenőrzésekre kerül hangsúly, különösen a nem közösségi áruk vámeljárás alá vonását, a vámérték kimunkálását, az áruk tarifális besorolását, valamint a vámkedvezmények vagy vámmentességek igénybevételének jogszerűségét vizsgálják. A kiemelten kezelt területek közé tartozik az egyszerűsített vámeljárások során a közösségi korlátozásokra, intézkedésekre vonatkozó rendelkezések (például behozatali tilalom, mennyiségi kvóta, stb.) betartásának és a vámmentes és/vagy adómentes vámeljárásoknak a vizsgálata.

Ezen kívül az alacsony vámértékű áruk, az importhoz kapcsolódó környezetvédelmi termékdíj, a megfelelő áruosztályozás (különösképpen a kávé, tea, fűszerek, olajos magvak és olajtartalmú gyümölcsök, ipari vagy gyógynövények, szerves vegyi anyagok, faáruk, futóműalkatrészek, játékok), az áruk származásának, a legnagyobb vámfizetőknek, illetve a ruha- és cipőimportőröknek az ellenőrzése. Az ellenőrzések kiterjednek az európai uniós csatlakozás előtti és utáni időszakra egyaránt.
 
A környezetvédelmi termékdíj bevallásával, beszedésével és visszaigénylésével kapcsolatos adóztatási feladatok mellett a vám- és pénzügyőrség nagy figyelmet fordít a hatósági felügyeleti ellenőrzések és az adóellenőrzések számának növelésére. A kereskedelmi csomagolás előállítását végző gyártók és forgalmazók; a rendszeresen visszaigénylést benyújtók; a termékdíj-fizetési kötelezettséget számlán átvállalók, a termékdíj-fizetési kedvezménnyel és a termékdíj-fizetés alóli mentességgel rendelkezők, továbbá a magas termékdíjtételű termékek (hűtőközeg, akkumulátor) kapcsán kötelezettek egyaránt számíthatnak az ellenőrök megkülönböztetett figyelmére.
 
A rendészeti szakterületen a határforgalomban érvényesítendő korlátozások és tilalmak betartásának ellenőrzése (például közlekedés biztonsági szabályok betartatása, kulturális javak védelme, pénzmosás bűncselekmény elleni fellépés), az illegális hulladékszállítások, a radioaktív anyagok illegális forgalma elleni fellépés tartozik az idei kiemelt feladatok közé.

üzemanyag Vám- és Pénzügyőrség dohány ital Sipos Jenő VPOP
Kapcsolódó cikkek