Magyar gazdaság

Almunia: Elkerülhető a fizetésképtelenség - Hogyan? Titok!

Az Európai Unió pénzügyeiért felelős biztos szerint az eurózóna országai tudják, milyen módszerrel kerülhetik el a fizetésképtelenséget, de nem lenne bölcs dolog elárulni, mi is ez.

A kérdésre, hogyan kerülhetik el az eurózóna országai a fizetésképtelenséget, Joaquin Almunia úgy nyilatkozott: ennek módszere rendelkezésre áll, de nem lenne bölcs dolog beszélni róla – tudósít az AP.

A pénzügyi biztos közölte: lehetséges és racionális elképzelés, hogy két tagország közösen bocsát ki kötvényeket, ugyanakkor hozzátette: ez a módszer politikailag nem életképes, mivel a közösség több tagja nemet mondott rá. Németország tagadta, hogy közös kötvénykibocsátásra készülne, bár Angela Merkel a múlt héten úgy nyilatkozott: a zóna országai "megtalálhatják az egymás iránti szolidaritás kifejezésének módját".

Almunia szerint a titokzatos megoldást bevetnék, mielőtt az adott országnak a Nemzetközi Valutaalaphoz kellene fordulnia. Az EU szóvivője hozzátette: valószínűtlen, hogy az eurózóna bármely tagországa ebbe a helyzetbe kerülne. A befektetők szerint Írország, Görögország, Spanyolország, Olaszország és Portugália esetében jelentős a fizetésképtelenség veszélye.

Egyelőre egy ország sem vetette fel, hogy felhagyna a közös valuta használatával. "Ki olyan bolond, hogy otthagyja az eurózónát?"- tette fel a kérdést Almunia, megjegyezve, hogy a csatlakozásra váró országok száma nő.

fizetésképtelenség valuta pénzügyi biztos Nemzetközi Valutaalap eurózóna almunia
Kapcsolódó cikkek