Magyar gazdaság

Barack Obama Európában vizsga is lesz az első látogatás

Körút. Globális vezetőként vizsgázik Londonban a G20 országcsoport csúcstalálkozóján az Egyesült Államok új elnöke – vélik a megfigyelők. Barack Obama ráadásul „nehéz” tárgyalási csomaggal érkezett első európai körútja nyitóállomására: a gazdasági válság kezelésében nagyobb szerepvállalásra és az új afganisztáni stratégia támogatására kívánja rábeszélni tárgyalópartnereit.

Az európai közvélemény lelkesedéssel fogadta a demokrata politikus győzelmét a tavaly novemberi amerikai elnökválasztáson. Ez a lelkesedés az elemzők szerint kedvező hatással lehet Obama Gordon Brown brit miniszterelnökkel, Angela Merkel német kancellárral és Nicolas Sarkozy francia elnökkel való tárgyalásai légkörére, ugyanakkor nem könnyíti meg feladatai teljesítését.

Obama a tárgyalásain igyekszik majd elhatárolni magát elődje, George W. Bush gazdaságpolitikájától. Ezzel együtt szemrehányások érhetik az új amerikai elnököt azért, mert saját 787 milliárd dolláros gazdasági mentőcsomagja követésére ösztökélte az európaiakat. ReutersŐ nem Bush

Obama népszerűsége és hogy ő „nem George W. Bush”, még nem jelenti azt, hogy az elnöki körút következő állomásán a szövetségesei majd vakon rábólintanak afganisztáni terveire.

Az USA új vezetője a németországi NATO-csúcs után programja szerint Prágában részt vesz az ő kedvéért összehívandó április 5-i EU-csúcson, és felkeresi Törökországot is.


Az USA új vezetője a németországi NATO-csúcs után programja szerint Prágában részt vesz az ő kedvéért összehívandó április 5-i EU-csúcson, és felkeresi Törökországot is.

-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek