Magyar gazdaság

Kína Amerika pénztárcája marad, de leváltaná a dollárt

Kína ugyan óvatosan, de folytatja amerikai kötvényvásárlási gyakorlatát - jelentette a kínai központi bank kormányzó-helyettese.

Az amerikai kincstárjegyek továbbra is "fontos részét képezik Kína külföldi devizatartalékainak" - idézi a China Daily honlapján a hivatalnok asszonyt. Ugyanakkor "természetesen aggódunk az USA-államkötvények biztonsága és jövedelmezősége miatt." Kína az Egyesült Államok legnagyobb külföldi hitelezője, mintegy 1000 milliárd dollárnyi szövetségi kötvényt birtokol.

A nyilatkozatra azután került sor, hogy egyre nagyobb a hangja azoknak az aggodalmaknak, hogy az amerikai gazaságélénkítő lépések inflációhoz és a dollár gyengüléséhez vezethetnek, ami jelentősen csökkentené a kínai tartalékok értékét.

Az amerikai központi bank a múlt héten 300 milliárd dollárnyi hosszú lejáratú vásárlásáról, valamint jelzáloggal fedezett értékpapírok felvásárlására előirányzott keretet kibővítéséről (1250 milliárd dollárig) döntött. (USA: Beindul a bankóprés.) Kína azonban kitart amerikai kötvényei mellett.

Mindennek tudatában azonban valószínű, hogy a jövő héten esedékes G20 találkozón Kína ugyancsak támogatni fogja a (dollár-alapú) nemzetközi pénzpiacok szigorúbb szabályozását. Hu Jintao kínai elnök Londonban fog először találkozni a januárban amerikai társával, Barack Obamával is. Wen Jiabao kínai kormányfő korábban kisebb aggodalmának adott hangot az amerikai kihelyezettségek biztonságát illetően.

Kína ugyancsak támogatja az IMF-tőke európaiak által ajánlott emelését. Ennek finanszírozására elképzelhetőnek tartanak egy esetleges - történelemben először történne ilyen - IMF-kötvénykibocsátást, és készen állnának azok egy részének felvásárlására. Európa és az USA eddig azért akadályozott meg egy ilyen lépést, mert félt, hogy a Nemzetközi Valutaalap kikerül irányítása alól - idéz a kínai internetes portál egy korábbi WSJ tudósítást.

Kína rendelkezik a világ legnagyobb devizatartalékaival: 2008 végén ennek összege elérte az 1950 milliárd dollárt. Kína után a második legnagyobb tartalékkal Japán bír, 1030 milliárd dollárral.

Eközben a kínai központi bank sürgette egy új globális tartalékvaluta bevezetését a Nemzetközi Valutaalap égisze alatt. Az új globális tartalékvaluta az amerikai dollárt váltaná fel a BBC jelentése szerint. Zhou Xiaochuan, a jegybank elnöke nem nevezte meg ugyan konkrétan az amerikai valutát, de rámutatott arra, a válság megmutatta, milyen veszélyekkel jár az egyetlen valutára való támaszkodás.

devizatartalék Egyesült Államok kötvénykibocsátás IMF USA wen jiabao államkötvény Nemzetközi Valutaalap kincstárjegy kötvény G20 hu jintao Barack Obama bankóprés
Kapcsolódó cikkek