Magyar gazdaság

Már 2010-től épülhet az M44-es - Évi 13,53 milliárd lehet a koncessziós díj

Az M44-s gyorsforgalmi út PPP koncessziós eljárását még az év vége előtt meg lehet kezdeni, ha az alapkisajátítások 90 százaléka az idén befejeződik, a jövő év végén pedig megkezdődhet a kivitelezés - derült ki a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beszámolójából.

A Békés Megyei Önkormányzat pénteki közgyűlésén előterjesztett dokumentum szerint a Kondoros és Tiszakürt közötti szakasz kétszer két sávos, új nyomvonalához kapcsolódóan már gyakorlatilag az összes - közötte az építési is - engedélyt kiadták. A tervezett új nyomvonalon a tavasz folyamán megkezdődnek a régészeti feltárások és a lőszermentesítési munkálatok is.

A NIF Zrt. prognózisa szerint ha minden a terveknek megfelelően halad, akkor ezen a szakaszon 2010 novemberében megkezdődhet az építkezés.

A beruházás finanszírozását segíti egy tavaly decemberben megszületett kormányhatározat. Molnár László, Békéscsaba szocialista párti képviselője korábban közölte, hogy a kormányhatározat értelmében az út koncessziós díja maximum 13,53 milliárd forint lehet évente, amelyhez 2012 és 2040 közötti üzemeltetési időszak tartozik.

Időközben előrelépés történt a még hiányzó Békéscsaba és Kondoros, valamint a Tiszakürt és Kecskemét közötti szakasz tervezési folyamatában is. A NIF Zrt. a napokban jelentette be, hogy kiírták a két szakasz környezeti hatástanulmányának elkészítésére és a környezetvédelmi engedély megszerzésre vonatkozó pályázati felhívást, amelyre a vállalkozóknak április 17-ig kell ajánlatott tenniük.

Békéscsaba épül békés m44 gyorsforgalmi út
Kapcsolódó cikkek