Magyar gazdaság

Minimálbér: Magyarország továbbra is Szlovákia után kullog

Az amerikai külügyminisztérium (State Department) Washingtonban a hét végén közzétett 2008-ra vonatkozó globális emberjogi jelentése (www.usembassy.hu) Magyarországot illetően továbbra is azt állapította meg, hogy Magyarországon a minimálbér alakulása az Európai Unióba történt csatlakozás óta messze lemaradt a szomszédos országokban elért szinttől.

A magyar összege ugyanis tavaly mindössze havi 69 000 forint, azaz 366 dollár volt, és ez az összeg „nem nyújtott tisztes megélhetést egy dolgozónak és családjának” - mutatott rá a washingtoni külügyi tárca. Ám ugyanez volt a helyzet 2003-ban is, akárcsak két évvel később. Ugyanis 2006-ban a washingtoni külügyminisztérium 2007. március 7-i emberjogi jelentése arról tájékoztatta a nemzetközi közösséget, hogy Magyarországon 2006-ban a minimálbér összege mindössze havi  62.000 forint, azaz 310 dollár volt, ami  – ahogy akkor is fogalmazott - akkor sem biztosított tisztes megélhetést egy, a minimálbéren élő magyar dolgozónak és családjának. Sőt mi több, a washingtoni State Department sajnos, ugyanilyen lesújtó megállapítást tette egy évvel később is, a 2008. március 11-én közzétett globális emberjogi jelentésében.
 
Sokkalta kedvezőbb képet láttat az amerikai külügyminisztérium a közép-európai térség több más országáról. Így a hét végén közzétett emberjogi jelentéséből kitűnően északi szomszédunknál, Szlovákiában az egy főre jutó havi minimálbér összege tavaly 8100 korona, azaz kb. 385 dollár volt, ez év január elsejétől pedig már 423 dollár (a korábbi valutában 8900 korona). Ez a minimálbér pedig – az amerikai külügyi tárca szerint - tisztes megélhetést nyújt a vidéken dolgozó szlovák dolgozónak és családjának, kivéve a városi térségeket. 


 
Csehországban is kedvezőbb a helyzet Magyarországénál, ugyanis ott az országos minimálbér összege 2008-ban havi 8000 korona, azaz 415 dollár volt, és ez tisztességes megélhetést nyújtott egy cseh dolgozónak és családjának, ha figyelembe vesszük az alacsony fizetésű dolgozóknak szóló juttatásokat. A Magyarországgal szomszédos Szlovénia pedig már messze maga mögé utasította Magyarországot a minimálbér összegét illetően, hiszen annak összege ott tavaly havi 590 euró, azaz 826 dollár volt. Ez pedig „tisztes életszínvonalat biztosít egy „(szlovén) dolgozónak és családjának” – fogalmazott az amerikai külügyminisztérium.
 
Természetesen Ausztria és Magyarország között a leghatalmasabb a minimálbér közti különbség – tűnik ki a washingtoni State Department jelentéséből.  A Lajtán túli szomszédunknál ugyan nincs törvényileg szabályozott országos minimálbér, ehelyett mindenegyes iparágra vonatkozóan kollektív szerződésekben rögzítik a minimálisan fizetendő bér összegét. Az elfogadott nem hivatalos éves minimálbér összege tavaly 12.000-14.000 euró, azaz 16.800-19.600  dollár volt, és ez pedig „tisztes életszínvonalat biztosított tavaly egy ausztriai dolgozónak és családjának”. Mint a washingtoni dokumentum rámutat: „Becslések szerint 10.000-20.000 dolgozott ennél a szintnél alacsonyabb bérért”(Ausztriában).

State Department dollár Magyarország Lajta minimálbér Ausztria
Kapcsolódó cikkek