Magyar gazdaság

Segítik az autóipart, de nemnyakló nélkül

Válságkezelés. Alapjaiban kell megújulnia az autóiparnak – közölték Barack Obama tanácsadói, amikor látogatást tettek az amerikai autóipar fellegvárában. A detroiti autógyárak közül a General Motors és a Chrysler az eddig biztosítotton túl további 22 milliárd dollárnyi állami kölcsönt kér, hogy megmeneküljön a bukástól. Timothy Geithner pénzügyminiszter és Lawrence Summers fehér házi gazdasági tanácsadó egyelőre csupán annyit mondott, vizsgálják a kérést.

Brüsszelben eközben bejelentették, jövő pénteken tanácskoznak a GM európai érdekeltségeinek jövőjéről a vállalat vezetői, az érintett EU-tagállamok szakminiszterei és az Európai Bizottság illetékesei. Német sajtóértesülések szerint az amerikai anyavállalat az Opel szabadalmait is „zálogba csapta” a washingtoni kormányzatnál a pénzügyi mentőövért cserébe.

Az unió válságkezelési intézkedéseiben kulcsszerepet játszó Európai Beruházási Bank (EIB) elnöke, Philippe Maystadt ugyanakkor igyekezett lehűteni az összesen mintegy 40 milliárd eurónyi kedvezményes hitelért lobbizó autógyárak reményeit. Mint mondotta, az ágazat az idén körülbelül hétmilliárd eurónyi EIB-forrásra számíthat a 66 milliárdra tervezett teljes kihelyezésből. Hiba lenne ennél nagyobb mértékben egy iparágra koncentrálni a forrásokat – fogalmazott. CNN, AFP, FT.com

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek