Magyar gazdaság

Újabb multi-központok jöhetnek Budapestre - új munkahelyekkel

Három világcég fontolgatja, hogy regionális központját, illetve egy közvetlen befektetést Budapestre hoz - értesült a Világgazdaság.

Úgy tudjuk, hogy a francia Alstom egy körülbelül 160 munkahelyet magába foglaló egységet telepítene a magyar fővárosba egy körülbelül 5000 négyzetméteres irodabérleménybe, ami nem áthelyezés, hanem összevonás után jönne létre. A 3M egy logisztikai központ létesítését elemzi, a Christian Dior pedig a volt Balettintézetet szemelte ki. Egyik cég esetében sincs döntés, de az érdeklődés több, mint határozott - mondta lapunknak Gulyás Kovács Gergely, a Budapest Business Region (BBR) elnöke Cannes-ban, a nemzetközi ingatlanos fórumon.  

Előzőleg ezek a vállalatok is ott voltak azon a csütörtöki befektetői ebéden, amit a BBR a fővárossal és a kormányzattal közösen rendezett. Ezen Bajnai Gordon gazdasági és fejlesztési miniszter így érvelt: "Most érdemes nálunk letelepedni: költséghatékony a kínálatunk, a pénzükért első osztályú körülményeket kapnak, stabil, kiszámítható és támogató a környezet". Nyolcvan világcég (köztük a Microsoft, a UPS, a Siemens, Xerox) stratégiai döntéshozói voltak az asztalok körül. Budapest főszponzora lehetett a híres Croisette-en lévő Martinez luxus hotelben megtartott eseménynek, megelőzve Prágát és Varsót.

Hét percet kapott a miniszter, gondolatmenetét a válság kettős természetére alapozta és a hatékony válságkezelő intézkedések és a szükséges szerkezeti reformok mellett a lehetőségek kihasználásának fontosságára hívta fel a figyelmet. "A magyar kormány olyan lépéseket tett és szerkezeti változátatásokat kezdett, amelyek nemcsak a válságból való gyorsabb kilábalást segítik, hanem jobb pozícióba is helyezik Magyarországot, mint amilyenben a válság előtt volt" - tette hozzá Bajnai.

A dél-francia város főutcája, a Croisette maga is a válság cáfolata: egyszerre több pontján is építkezés zajlik, jelezve, hogy a luxusélet nem áll meg, ha lanyhább is a kereslet, azért még mindig igen magas, s ezért a fejlesztők-beruházók most áldoznak eurómilliókat. Éppen most láttak hozzá a kaszinó és a fesztiválpalota egy részének az átépítéséhez. A szemközti saroktelken hatemeletes szárnnyal bővítik a Majestic hotelt, néhány tömbbel odébb, az egykori Noga Hiltonból egy elegáns butikhotelt varázsolnak. A Carlton vagy a Martinez luxusszállodának egyelőre nincs szüksége a ráncfelvarrásra, de egy-két év múlva elkerülhetetlen lesz a felújítás.

Az ingatlanközvetítők is örülhetnek. Bármelyik iroda kirakatán néztem be az elmúlt napokban, állandóan tárgyaltak valakivel. Kamu vevők voltak? Nem hiszem, kihallatszott az orosz szó, ami eljutott hozzám, az azt sugallta: épp azt tárgyalták, hogy most érdemes venni, itt is csökkentek az árak. A Croisette középső szakaszán egyébként három olyan közvetítő is van, ahol cirill betűkkel is hívogatják az érdeklődőket. Persze ez nem újdonság, csak úgy leírtam, a tények kedvéért.

multi-központok regionális központok Budapest Business Region Christian Dior multi Alstom logisztikai központ 3M BBR válság
Kapcsolódó cikkek