Magyar gazdaság

Épp megfelelő az idő az áfaemeléshez az adótanácsadó szerint

Összességében a Bajnai adócsomag első megismert javaslatai a helyes irányt képviselik, hiszen ma Magyarországon túl kevesen fizetnek kifejezetten magas adókat, a feketegazdaság pedig jelentős arányt képvisel – írja a csomagról szóló elemzésében az RSM DTM Hungary.

A tegnapi napon Bajnai Gordon által bejelentett adócsomag a korábban napvilágot látott reformjavaslatokkal egybecseng, ugyanakkor újdonságot az általános forgalmi kulcsának 5 százalék pontos emelése, a 18 százalékos áfakulcs bevezetése illetőleg a személyi jövedelemadóztatás területén a korábbi javaslatcsomagtól eltérő szuperbruttósítást jelent.

A javaslatcsomag a várható piaci előrejelzéseknek megfelelően 2009 -ben már 5,5-6 százalék visszaeséssel számol, így a jelenlegi átalakítások a költségvetés kiadási oldalát határozottabban érintik, mint az adóváltozások által determinált bevételi oldalt. Problémát jelenthet ugyanakkor, hogy a változások jelentős része először 2010-ben fogja érzékeltetni hatását, továbbá hogy 2010 választási év, amit jellemzően a költségvetési fegyelem lazulásához is vezethet.

A jelentősebb mértékű általános forgalmi adó emelésre a költségvetési és az egyensúlyi helyzet stabilizációjához szükség van, ugyanakkor az áfaemelés inflációs hatásait is szükséges figyelembe venni. „A jelenlegi kifejezetten alacsony inflációs környezet az áfa-emeléshez megfelelő környezetet biztosít, ennek inflációs hatása pedig várhatóan a következő évben már nem jelentkezik” - emelte ki Kalocsai Zsolt, az adótanácsadó és pénzügyi szolgáltató RSM DTM Hungary vezérigazgatója. A 18 százalékos áfakulcs bevezetését politikai gesztusként kell értelmezni, ennek hatása a piac szempontjából kérdéses, hiszen nem jelent jelentős csökkentést a korábbi 20 százalékos kulcshoz viszonyítva, így elképzelhető hogy az adott termék illetve szolgáltatáskörben a végfelhasználók számára nem lesz érzékelhető.

Szerencsésebb lett volna az alapélelmiszerek tekintetében egy lényegesen kedvezőbb kulcsot bevezetni, a távhőszolgáltatás esetében pedig a 18 százalékos kulcs helyett a magasabb 25 százalékos kulcsot lett volna érdemesebb alkalmazni. Ez azzal magyarázható, hogy júliusban a fűtési szezon véget ér, ennek megfelelően a 2009/2010-es fűtési szezonban várhatóan – amennyiben a forint nem gyengül jelentősen - a felhasznált földgáz árcsökkenésén keresztül érezhetően csökkenni fognak a távhőszolgáltatás díjai (mivel a földgáz ára Európában a kőolaj világpiaci árának a kilenc havi átlagához igazodik).

A társaságokat érintő javaslatok egyszerűsítésnek tekinthetőek, azonban egyelőre csak gesztus értékűek. 2010-től megszűnik a havi 1950 forint összegű egészségügyi hozzájárulás, eltörlésre kerül a 4 százalékos különadó, valamint 5 százalékos járulékcsökkenés a jövedelemhatártól függetlenül bevezetésre kerül.

Összességében a Bajnai adócsomag első megismert javaslatai a helyes irányt képviselik, hiszen ma Magyarországon túl kevesen fizetnek kifejezetten magas adókat, a feketegazdaság pedig jelentős arányt képvisel. Ennek megfelelően első körben a fogyasztást és vagyont terhelő adókat szükséges emelni, ugyanakkor egyidejűleg a bért terhelő adók és járulékok jelentős csökkentésére van szükség a gazdaság teherbíró képességével arányosan. Ezen kívül szükséges lenne az adózási adminisztráció jelentős egyszerűsítése, valamint az adóhatóság működésének racionalitása.

pénzügyi szolgáltató Bajnai RSM DTM áfa járulék adótanácsadó adó csomag
Kapcsolódó cikkek