Magyar gazdaság

"Hiba azt hinni, hogy a nyugdíjasok viselik a legnagyobb terhet"

A makroszintű válságkezelés érdemi lépéseivel még csak a következő hónapokban szembesülünk. Eközben a magyarországi vállalkozások az elmúlt fél évben már számos intézkedésre kényszerültek, a bérek csökkentésétől kezdve a beruházások halasztásán át a beszállítói kapcsolataik leépítéséig – írja a Világgazdaságban Bartha Attila, a Kopint-Tárki kutatási igazgatója.

Hónapok óta a gazdaságpolitikai közbeszéd homlokterében egyértelműen a magyar gazdaság makroszintű válsága áll. Az államháztartási deficit problémái után az államadósság finanszírozhatósága, illetve a költségvetés adóbevételeinek teljesülése és kiadásainak teljesíthetősége iránti aggodalom alakítja a vitákat. A különböző stabilizációs lépések közül nagy figyelem övezi a 13. havi nyugdíjaknak és a béreinek, valamint a különböző szociális kiadásoknak a befagyasztását, csökkentését, részleges megvonását.

Sokan tartanak, tartunk az elkerülhetetlennek látszó megszorító lépések társadalmi következményeitől. Még jobban tarthatnánk ugyanakkor attól a társadalmi és gazdasági katasztrófától, amely a stabilizációs intézkedések hiánya miatt következne be: a nemzetközi pénzpiacok – már ma is csupán mérsékelt – bizalmának totális elvesztése gyorsan meredek lejtőre lökné a forint árfolyamát, miközben az egekbe szöknének az állampapírhozamok, illetve a banki kamatok, és riasztó tőkemenekülés indulna meg.

Kétségtelen, a korábbi költségvetési tervekhez képest a várható módosítások különösen nagy mértékben érintik a nyugdíjkifizetéseket, az egyes területek közül az idei kiadáscsökkentések legjelentősebb hányada minden bizonynyal itt érhető majd tetten. Hiba lenne azonban mindebből arra a következtetésre jutni, hogy a válság legnagyobb terhét a nyugdíjasok cipelik.

Nemcsak arról van szó, hogy a magyar újraelosztási rendszer eddig aránytalanul nagy, teljesítőképességét messze meghaladó mértékű transzfereket nyújtott időskorra, és emiatt az időskori szegénység viszonylag alacsony volt (szemben például a drámaian súlyos gyerekszegénységgel). Önmagában a nyugdíjakat meghatározó paraméterek közül a gazdasági teljesítmény nagyobb visszaesése, a munkavállalói bérjövedelmek kedvezőtlenebb alakulása és a hivatalos 4,5 százaléknál lényegesen alacsonyabbra tehető egyaránt az év elején kalkuláltnál alacsonyabb nyugdíjkifizetéseket tesz indokolttá.

Ráadásul látnunk kell azt is, hogy a mai válság időszakában a jóléti transzferekből élők juttatásainak a stabilitása egyenesen irigylésre méltó a vállalkozók és a bérből élő alkalmazottak kilátásainak instabilitásával összevetve.

A mikroszintű adatfelvételek ugyanis egyértelműen mutatják, hogy szemben a makroszférával – amely a válságkezelő intézkedések meghozatalával mostanáig késlekedett –, a cégek már kemény alkalmazkodási lépések sokaságát tették meg az elmúlt fél évben.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

forint vállalkozó jólét bér Bartha pénzpiac állampapír válság nyugdíj Kopint-Tárki
Kapcsolódó cikkek