Magyar gazdaság

Ostromállapot a Cityben - Videó Londonból

Számos tag még a ma este kezdődő hivatalos G20-program előtt tárgyalt egymással, megvitatva a gazdasági válság elleni lépéseket. "Sürgősen tenni kell valamit" - jelezte Obama, miután Gordon Brownnal találkozott. A várost eközben ellepték a tüntetők - a rendőri biztosítás 7,5 millió fontba kerül.

"Pénzügyi bolondok napja" - így nevezték tüntetők a G20-ak találkozóját. Több ezren gyűltek össze ma a londoni City-ben, a gazdasági rendszer radikális változását követelve. Rendőri becslések szerint négyezren vannak: többek között anti-kapitalisták, anarchisták, és klímaváltozási aktivisták.

A tüntetések olykor el is fajultak, a Royal Bank of Scotland egy fiókjának be is törték az ablakát. Korábban a Bank of England előtt is gyülekezett egy csoport, melyből tüntetők kisebb robbanószerkezeteket dobtak az őket megállító rendőrsorfal felé - írja a BBC.

A Neue Zürcher Zeitung egy beszámolója szerint a londoni üzletemberek kétféleképpen reagáltak az ostromállapotra. Volt, aki öltönyét farmerre és dzsekire cserélte; mások azonban irodájukból kihajolva tízfontos bankjegyeket lebegtettek a tüntető tömeg felé.

Eközben a "világ vezetői" bilaterális tárgyalásokat folytatnak, hogy véglegesítsék a tárgyalásokon előterjesztendő reformtervek részleteit. A hivatalos program ma este kezdődik: előbb a királynő fogadja a meghívottakat, majd a Downing Streeten közösen vacsoráznak.

Obama a mai napon első ízben találkozott Dimitrij Medvegyevvel, valamint a kínai elnökkel, Hu Jintao-val. Az orosz-amerikai tárgyalásokon a felek tovább közeledtek egy jövendő fegyverzet-leszerelési egyezményhez; Obama még júliusban Moszkvába fog látogatni. A START I-megállapodás idén decemberben jár le.

Nicolas Sarkozy francia és Angela Merkel német vezetők közös sajtótájékoztatót tartanak délután, hogy még egyszer nyomatékosítsák közös fellépésüket a pénzügyi szektor szigorúbb szabályozásáért. Sarkozy egy rádióinterjúban arról beszélt, a francia-német oldal elégedetlen a háttérmunka jelenlegi állásával. Mielőtt Londonba utazott, Merkel kifejtette: nem a legjobb ötlet Sarkozy fenyegetése, hogy kivonul az ülésről, ha nem fogadják el javaslatukat.

A tárgyalások kezdete előtt Mexikó hívta még fel magára a figyelmet, miután bejelentette, szüksége lehet egy 40 milliárd dolláros IMF-hitelre, hogy biztosítsa valutájának, a peso-nak stabilitását. Dominique Strauss Kahn, az IMF elnöke arra szólította fel a világ országainak kormányait, "tisztítsák ki" költségvetésüket, hozzák egyensúlyba azt.

Mégis, ahogy közeledünk a találkozó kezdetéhez, egyre csökken a reménye annak, hogy egy átfogó szabályozási csomagot sikerül elfogadniuk a G20-aknak.

A G20-ak csoportja

Argentína, Ausztrália, Brazília, Dél-Afrikai Köztársaság, Dél-Korea, az Franciaország, India, Indonézia, Japán, Kanada, Kína, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Oroszország, Szaúd-Arábia, Törökország és az USA.

Obama videó jintao anarchista Sarkozy London Merkel Brown G20 tüntetés
Kapcsolódó cikkek